Έρευνες - Μελέτες

Νέα υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Φεβρουάριο

technolo728

Μικρή υποχώρηση παρουσίασε και τον δεύτερο μήνα του 2021, όπως είχε συμβεί και τον Ιανουάριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού. Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στις 82,8 μονάδες από 89,3 μονάδες τον Ιανουάριο. Κινήθηκε δε σε αισθητά χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν βρισκόταν στα επίπεδα των 98,2 μονάδων.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού κινήθηκε στις 82,8 μονάδες, από 98,2 μονάδες πέρσιΟι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, πάντως, αισθητά και διαμορφώθηκαν στις +4 μονάδες (από -5 μονάδες τον Ιανουάριο). Επιπλέον, στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση οι θετικές εκτιμήσεις εξασθένησαν ελαφρά (+9 τον Φεβρουάριο, από +14 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

 

Από την άλλη πλευρά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού εξασθένησαν σημαντικά τον Φεβρουάριο και έγιναν αρνητικές, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες (από +14 μονάδες τον πρώτο μήνα του 2021). Ήπια πτωτικά κινήθηκαν οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου και διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο στις +9 μονάδες (από +14 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα).

 

Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές αυξήθηκαν ήπια στις -13 μονάδες (από -5 μονάδες). Τέλος, μόλις το 9% των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωναν τον Φεβρουάριο απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 28% (από 35%) επεσήμανε την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 19% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 20% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

 

Το κλίμα στην Ελλάδα

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, συνολικά το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα ενισχύθηκε ελαφρώς τον Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε στις 91,9 μονάδες, έναντι 90,7 μονάδων τον Ιανουάριο.

 

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση των προσδοκιών σε όλους, ηπιότερη στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο απ’ ό,τι στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές. Όμως, εξασθένησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

“Η σχετικά ήπια επιδημιολογική εικόνα αμέσως μετά από την περίοδο των εορτών και η λειτουργία από τα μέσα Ιανουαρίου, έστω υπό περιορισμούς και για μικρό διάστημα, δραστηριοτήτων του λιανικού εμπορίου που ήταν σε αναστολή από τον Νοέμβριο, οδήγησε στη βελτίωση των προσδοκιών σε σημαντικό μέρος της οικονομίας. Στην ίδια κατεύθυνση συνέβαλε και η πρόοδος στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και τη διαδικασία του εμβολιασμού”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

 

Ε.Ε. και Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. και διαμορφώθηκε στις 93,4 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 93,1 μονάδες στην Ε.Ε., από 91,5 και 91,2 μονάδες αντίστοιχα. Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης ενισχύθηκε σημαντικά στην Πολωνία (+4,7), στην Ιταλία (+4,4) και στη Γερμανία (+3,0) και σε μικρότερο βαθμό στη Γαλλία (+0,9). Αντιθέτως, υποχώρησε έντονα στην Ισπανία (-3,2) και ηπιότερα στην Ολλανδία (-1,3).