Έρευνες - Μελέτες

1,8 δισ. άνθρωποι έκαναν χρήση βιντεοκλήσεων το 2020

teleworking

Έκρηξη στη χρήση των κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω Διαδικτύου έφερε η πανδημία του COVID-19 και οι αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας, που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Το 2020, χρονιά της πανδημικής κρίσης, οι χρήστες υπηρεσιών βιντεοκλήσεων έφτασαν παγκοσμίως τα 1,8 δισ.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2019, όταν περίπου 1,2 δισ. Άνθρωποι, ανά τον πλανήτη, έκαναν φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου από το κινητό τους τηλέφωνο. Μόνο σε μια χρονιά, δηλαδή, προστέθηκαν 600 εκατ. χρήστες σχετικών υπηρεσιών παγκοσμίως.

 

Οι χρήστες φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 50% το 2020 - Θα φτάσουν τα 4,5 δισ. έως το 2025Η χρήση αυτής της μορφής επικοινωνίας μπορεί να τροφοδοτήθηκε από την κρίση και την ανάγκη για υπηρεσίες απομακρυσμένης επικοινωνίας, ωστόσο, αποτελεί τάση, που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Νέα μελέτη από την Juniper Research (Mobile Voice & Video Calling: Operator Strategies, Vendor Opportunities & Market Forecasts 2021-2025), προβλέπει ότι ο αριθμός των χρηστών κλήσεων μέσω Διαδικτύου θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Ειδικότερα, οι πολίτες που θα διεκπεραιώνουν φωνητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου αναμένεται να φτάσουν τα 4,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Ο αριθμός αυτός θα αντιπροσωπεύει το 50% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως.

 

Κυρίαρχη τάση στην Ευρώπη

Η έκθεση διαπιστώνει ότι οι περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα είναι οι δύο αγορές, που θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση στη χρήση λύσεων φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων μέσω Διαδικτύου τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μέχρι το 2025, πάνω από το 70% των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να χρησιμοποιήσουν λύσεις βιντεοκλήσεων για κινητές συσκευές σε αυτές τις περιοχές.

 

Υπέρ της ραγδαίας αυτής ανάπτυξης θα λειτουργήσει η μεγάλη διείσδυση των smartphones σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη, καθώς και η σχεδόν καθολική κάλυψη του Διαδικτύου.

 

Στην Ευρώπη, το 2020 το 60% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών έκανε τηλεφωνήματα ή βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), εν μέσω lockdowns λόγω κορωνοϊού, οι βιντεοκλήσεις και τα τηλεφωνήματα ήταν μακράν μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες μέσω Ίντερνετ.

 

Μάλιστα, οι τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω Ίντερνετ σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (52%), καθώς και από την αρχή της συλλογής δεδομένων από τη Eurostat (17% το 2008). “Πρωταθλήτρια” Ευρώπης στη χρήση αυτών των υπηρεσιών το 2020 αναδείχθηκε η Κύπρος, όπου το 85% των πολιτών πραγματοποίησε τηλεφωνήματα και βιντεοκλήσεις μέσω Διαδικτύου.

 

Οι συντάκτες της έρευνας προτείνουν την ενσωμάτωση των υπηρεσιών φωνητικών κλήσεων και βιντεοκλήσεων και σε άλλες συσκευές εκτός από τα smartphones, όπως τα “έξυπνα” ηχεία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας αυτών των υπηρεσιών.