Έρευνες - Μελέτες

40%-45% το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών στην Ελλάδα

womantabl

Γένους αρσενικού παραμένει ο τομέας της τεχνολογίας τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, με τις γυναίκες να υπο-εκπροσωπούνται. Στη χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών κυμαίνεται μεταξύ 40%-45%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη δεν έχει γίνει ακόμη πράξη.

 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν σήμερα 15,4 εκατ. επιστήμονες και μηχανικοί εκ των οποίων το 59% άνδρες και το 41% γυναίκεςΤο πρόβλημα προφανώς και δεν είναι ελληνικό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αριθμοί περιγράφουν εύγλωττα την πραγματικότητα. Στην Ε.Ε. υπάρχουν σήμερα 15,4 εκατομμύρια επιστήμονες και μηχανικοί, εκ των οποίων το 59% άνδρες και το 41% γυναίκες. Σε απόλυτους αριθμούς, στην Ευρώπη έχουμε 6,3 εκατ. γυναίκες επιστήμονες και μηχανικούς και 9,1 εκατ. άνδρες.

 

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε τη δημοσιότητα η Eurostat, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη (11η Φεβρουαρίου).

 

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό μικρότερο από 30% των ερευνητών είναι γυναίκες. Επίσης, μόλις το 30% των γυναικών, που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ακολουθεί σπουδές σχετικές με Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά (STEM).

 

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η μεταποίηση είναι ο λιγότερο φιλικός τομέας για τις γυναίκες επιστήμονες και μηχανικούς. Μόνο το 21% των επιστημόνων και μηχανικών, που εργάζονται στον κλάδο της μεταποίησης στην Ευρώπη, είναι γυναίκες.

 

Αντίθετα, ο πιο ισορροπημένος τομέας στην εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών είναι αυτός των υπηρεσιών. Στις υπηρεσίες, το ποσοστό των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών φτάνει το 46%.

 

Μεγάλη ψαλίδα

Μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ψαλίδα της εκπροσώπησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στις επιστήμες και τη μηχανική είναι μεγάλη. Η Λιθουανία, για παράδειγμα, είναι η χώρα που έχει επιτύχει την καλύτερη ισορροπία, καθώς το 55% των επιστημόνων και μηχανικών είναι γυναίκες. Στον αντίποδα, το αντίστοιχο ποσοστό στο Λουξεμβούργο είναι 28%.

 

Σε επίπεδο περιφερειών, εκτός από τη Λιθουανία, υπάρχουν άλλες 12 περιοχές της Ευρώπης όπου οι γυναίκες είναι η πλειοψηφία στον χώρο των επιστημόνων και μηχανικών. Οι πέντε εξ αυτών είναι στην Ισπανία, όπου τα ποσοστά κυμαίνονται μεταξύ 51% και 53%, ενώ οι δύο βρίσκονται στην Πολωνία με ποσοστά 51% και 54%.

 

Οι υπόλοιπες περιοχές, όπου οι γυναίκες υπερέχουν αριθμητικά στον τομέα της επιστήμης και της μηχανικής είναι στη Βουλγαρία (57%), στην Πορτογαλία (57%), στη Σουηδία (55%), στη Λετονία (53%) και στη Δανία (52%).

 

Στην άλλη πλευρά της κλίμακας, εκτός από το Λουξεμβούργο, βρίσκεται η περιοχή της Baden-Württemberg στη Γερμανία (29%).  


Συμμετοχή στις ΤΠΕ

Συνολικά, στην Ευρώπη, η ψηφιακή οικονομία ανδροκρατείται. Οι Ευρωπαίες είναι λιγότερο πιθανό να εργάζονται στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών ή να έχουν σχετικές δεξιότητες.

 

Για την ακρίβεια, στην Ε.Ε. μόνο το 18% των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες (Women in Digital  Scoreboard). Επίσης, οι γυναίκες στην Ευρώπη έχουν - ακόμη και σήμερα - μικρότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους άνδρες, να διαθέτουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες.

 

Μάλιστα, μόνο στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες παρατηρείται μείωση του χάσματος μεταξύ των φύλων, από 10,5 % το 2015 σε 7,7 % το 2019.