Έρευνες - Μελέτες

Αυξάνονται οι επενδύσεις VC σε mobility, fintech και εκπαιδευτική τεχνολογία

peoplewalk

Ιδιαίτερα δυναμικές θα είναι και το 2021 οι επενδύσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου (VC) σε τομείς, όπως το mobility, το fintech, η εκπαιδευτική τεχνολογία, τα logistics και η υγεία/βιοτεχνολογία. Την επενδυτική κινητικότητα στους συγκεκριμένους κλάδους εντείνει η πανδημία του COVID-19 και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Ιδιαίτερα δυναμικές θα είναι το 2021 οι επενδύσεις των επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού ρίσκου στην ψηφιακή τεχνολογίαΗ παγκόσμια αγορά VCs βιώνει πρωτόγνωρες στιγμές αυξημένης επενδυτικής δραστηριότητας υποκινούμενη, κυρίως, από την επιτάχυνση του ρυθμού ψηφιοποίησης. Το 2020, η συγκεκριμένη τάση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην Ελλάδα, με την πετυχημένη ολοκλήρωση σημαντικού αριθμού συναλλαγών άντλησης χρηματοδότησης από εταιρείες start-up.

 

“Στο πλαίσιο αυτό, στόχος για το 2021 αποτελεί η ανάδειξη της πρώτης ελληνικής εταιρείας “μονόκερου” από πλευράς αποτίμησης”, αναφέρει η KPMG. Σύμφωνα με  την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse της KPMG, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC παρέμειναν ιδιαίτερα ισχυρές το 4ο τρίμηνο του 2020, αγγίζοντας τα $80,8 δισ. μέσω 5.418 συναλλαγών.

 

Συνολικά, το 2020 οι ετήσιες επενδύσεις VC παγκοσμίως ανήλθαν στα $300,5 δισ., το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο χρηματοδότησης από VC που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως μετά το 2018.

 

Παγκοσμίως, το μέσο ύψος των συναλλαγών αυξήθηκε σε όλα τα επιμέρους στάδια το 2020, αγγίζοντας τα $1,2 εκατ. για συναλλαγές στα στάδια αγγέλου/σποράς , τα $4,5 εκατ. για συναλλαγές πρώιμου σταδίου και $9,9 εκατ. για τις συμφωνίες τελικού σταδίου.

 

“Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα το 1ο τρίμηνο του 2021 λόγω της σημαντικής ρευστότητας στην αγορά, των χαμηλών επιτοκίων και την αυξημένη επιθυμία των εταιρειών για ψηφιακό μετασχηματισμό”, σημειώνει η σχετική έκθεση.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

Οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη σημείωσαν ρεκόρ για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο, με $14,3 δισ. να αντλούνται μέσω 1.192 συναλλαγών. Σε ετήσια βάση, οι ετήσιες επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατέγραψαν πρωτοφανές ρεκόρ ύψους $49 δισ. στη διάρκεια του 2020.

 

Το Ηνωμένο Βασίλειο ($15,3 δισ.), η Γερμανία ($7,1 δισ.), η Γαλλία ($6,3 δισ.), οι Σκανδιναβικές χώρες ($5,7 δισ.) και το Ισραήλ ($5 δισ.) κατέγραψαν όλες επίπεδα ρεκόρ στην άντληση χρηματοδότησης από VC κατά το 2020.

 

Οι επενδύσεις VC στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτοξεύθηκαν σε $5 δισ. στη διάρκεια του 4ου τριμήνου 2020, σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των $3,9 δισ. του 4ου τριμήνου του 2017. Το Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε περισσότερες από τις μισές από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην Ευρώπη κατά το 4ο τρίμηνο του 2020.

 

Σε γεωγραφική βάση, στην αμερικανική ήπειρο καταγράφηκαν περισσότερες από τις μισές επενδύσεις VC παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου του 2020, με τις συνολικές επενδύσεις να αγγίζουν τα $41 δισ. μέσω 2.725 συναλλαγών. Επίσης, οι ετήσιες επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο άγγιξαν το ρεκόρ των $164,3 δισ. στη διάρκεια του 2020, με ετήσιο υψηλό για τις ΗΠΑ τα $156,2 δισ.