Έρευνες - Μελέτες

4 στους 10 καταναλωτές χρησιμοποιούν μια δωρεάν εφαρμογή FinTech

fintech3

Εξοικείωση με τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) αποκτούν, σταδιακά, οι καταναλωτές ανά τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που αυξάνεται η διείσδυση του FinTech, οι χρήστες δείχνουν να μην ξέρουν πώς να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα οικονομικά τους και είναι ευάλωτοι στις απειλές που εγκυμονούν.

 

Οι μισοί από τους χρήστες δεν γνωρίζουν εάν η εφαρμογή πουλάει τα δεδομένα τους, αποκαλύπτει έρευνα της ESETΣήμερα, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές (42%) διεθνώς χρησιμοποιεί μια δωρεάν εφαρμογή ή πλατφόρμα FinTech. Από αυτούς, οι μισοί (50%) δεν γνωρίζουν εάν η εφαρμογή, που χρησιμοποιούν, πουλάει τα δεδομένα τους.

 

Αυτό διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, έρευνα της ESET, η οποία αποκαλύπτει στοιχεία για το πώς οι καταναλωτές προστατεύουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τους, όταν χρησιμοποιούν εφαρμογές FinTech. Η ESET διερεύνησε το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων των καταναλωτών σε δείγμα 10.000 καταναλωτών σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία και Βραζιλία.

 

Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από το μεγάλο ποσοστό καταναλωτών που δεν γνωρίζουν εάν πωλούνται τα δεδομένα τους, μόνο το 31% των ανθρώπων, που συμμετείχαν, δηλώνει ότι διαβάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας εφαρμογής FinTech πριν από την εγκατάσταση της. Επίσης, μόνο το 29% έχει διαβάσει την πολιτική απορρήτου.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν οι μισοί (48%) από τους καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο). Εξάλλου, το 42% συνδέεται στις εφαρμογές μέσω δημόσιου δικτύου Wi-Fi.

 

Κωδικοί πρόσβασης

Ένας στους πέντε καταναλωτές, διεθνώς, εκτιμούν ότι έχουν προχωρημένες γνώσεις τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και από αυτούς, το 31% δεν χρησιμοποιεί κάποια εφαρμογή για τη διαχείριση των κωδικών πρόσβασης.

 

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι από το 22% των ερωτηθέντων, που μπορούν να θεωρηθούν ως "FinTech adopters" (εκείνοι που χρησιμοποιούν τέσσερις ή περισσότερες εφαρμογές FinTech), το 93% έχει εγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας σε τουλάχιστον μερικές από τις συσκευές τους.

 

Ταυτόχρονα, για τους “FinTech non-adopters” (εκείνοι που χρησιμοποιούν μία έως τρεις εφαρμογές), αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 85%. Λογικά, οι καταναλωτές, που ενδιαφέρονται περισσότερο να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές FinTech, λαμβάνουν περισσότερες προφυλάξεις για την κυβερνοασφάλεια και τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα.

 

“Η χρηματοοικονομική τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον δρόμο της προσωπικής και κοινωνικής οικονομικής ανάκαμψης και είναι ζωτικής σημασίας να προστατεύονται επαρκώς οι λύσεις FinTech και οι χρήστες τους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε κινδύνους στον κυβερνοχώρο και είναι αποστολή μας να διασφαλίσουμε ότι, οι πιο πολύτιμες πληροφορίες των χρηστών τεχνολογίας, προστατεύονται με προηγμένο λογισμικό ασφαλείας”, αναφέρει η ESET.