Έρευνες - Μελέτες

Το bitcoin κοστίζει $25 εκατ. ημερησίως σε ηλεκτρική ενέργεια

bitcoin1

Έχει τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για πολλούς λόγους. Από την αυξανόμενη ζήτηση και τις διακυμάνσεις στην τιμή του, μέχρι την εμπλοκή του σε παράνομες συναλλαγές.

Ο λόγος για το bitcoin, το οποίο απασχολεί σοβαρά πλέον την παγκόσμια κοινότητα και για έναν ακόμη λόγο: την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την …εξόρυξή του. Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin κοστίζει καθημερινά στον πλανήτη $25,2 εκατ. σε ηλεκτρική ενέργεια.

 

Το bitcoin αντιπροσωπεύει το 2,89% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως στις ΗΠΑΤο κόστος προκύπτει από την επεξεργασία των συναλλαγών του bitcoin, που επεξεργάστηκε και παρουσίασε η Trading Platforms. Βασίζονται δε στις συναλλαγές 30 ημερών (με βάση την τιμή του νομίσματος στις 17 Ιανουαρίου 2021) και στο ενεργειακό αποτύπωμα ανά συναλλαγή 1 bitcoin=612 kWh, που ισοδυναμεί με $76,74.

 

Η εταιρεία συνέκρινε, επίσης, την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας bitcoin σε τεραβατώρες (TWh) μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Ιανουαρίου 2021. Στο χρονικό αυτό διάστημα υπολογίζεται ότι η εκτιμώμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά περίπου 10.201,1% παγκοσμίως.

 

Επιπλέον, η Trading Platforms συνέκρινε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του bitcoin και δέκα κορυφαίων χωρών του πλανήτη. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται στα 112 TWh.

 

Το μέγεθος γίνεται αντιληπτό, αν ληφθεί υπόψη ότι στην Κίνα, τον κορυφαίο καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 6.510 TWh. Δηλαδή, το bitcoin να αντιπροσωπεύει ποσοστό 1,72% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

 

Το ενεργοβόρο νόμισμα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, το αντίστοιχο μέγεθος είναι 3.865 TWh κατανάλωση ενέργειας ετησίως, με το bitcoin να αντιπροσωπεύει το 2,89% της ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώνεται στις ΗΠΑ.

 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αν και το bitcoin λειτουργεί αποκλειστικά στον ψηφιακό χώρο, οι υπολογιστές που τροφοδοτούν το δίκτυο καταναλώνουν πολλή ενέργεια. Επομένως, απαιτείται περισσότερη υπολογιστική ισχύς για την εξόρυξη bitcoin, το οποίο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Ενεργειακό αποτύπωμα

Καθώς το δίκτυο bitcoin μεγαλώνει, έχει φτάσει να καταναλώνει, πλέον, περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες χώρες. Η κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας, που χρειάζονται ορισμένες κορυφαίες παγκόσμιες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το bitcoin αντιπροσωπεύει πάνω από το 36% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας.

 

Όπως και κάθε άλλη βιομηχανία, που βασίζεται στην ηλεκτρική ενέργεια, η κατανάλωση από το Bitcoin αφήνει ένα αξιοσημείωτο αποτύπωμα άνθρακα 36,95 Mt CO2, το οποίο είναι συγκρίσιμο με το αποτύπωμα άνθρακα της Νέας Ζηλανδίας.

 

Σύμφωνα με άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, το bitcoin απαιτεί ετησίως το 0,28% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν το bitcoin ήταν χώρα, θα ήταν η 41η πιο απαιτητική ενεργειακά χώρα στον πλανήτη. Αρκεί να πούμε ότι το bitcoin απορροφά περισσότερη ενέργεια από την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ισλανδία.

 

Όλη αυτή η “δίψα” για ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία είναι μια διαδικασία, όπου τα μηχανήματα συνδέονται με το Διαδίκτυο, για να επαληθεύσουν τις συναλλαγές, η οποία περιλαμβάνει την επίλυση παζλ. Ορισμένοι “ανθρακωρύχοι” του bitcoin έχουν μετεγκατασταθεί ακόμα και σε μέρη, όπως η Ισλανδία για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, καθώς η γεωθερμική ενέργεια είναι άφθονη εκεί, ενώ και ο κρύος αέρας της Αρκτικής βοηθάει στην ψύξη.