Έρευνες - Μελέτες

Την υψηλότερη ανάπτυξη της δεκαετίας πέτυχε το 2020 η αγορά PCs

laptopfinger

Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας πέτυχε η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2020, με την πανδημία του COVID-19 να παίζει κομβικό ρόλο σε αυτήν την επίδοση. Στη διεθνή αγορά διατέθηκαν τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε, 275 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 4,8% έναντι του 2019, που συνιστά τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε βάθος δεκαετίας.

 

Στην παγκόσμια αγορά διατέθηκαν 275 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αριθμός αυξημένος κατά 4,8% έναντι του 2019Μάλιστα, η ανάπτυξη αυτή - όπως όλα δείχνουν - θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το 1ο εξάμηνο του 2021. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο COVID-19 αποτέλεσε τον καταλύτη, που οδήγησε στην υψηλότερη ζήτηση για ηλεκτρονικούς υπολογιστές εδώ και δέκα χρόνια (η μεγαλύτερη ετήσια ανάπτυξη για την παγκόσμια αγορά υπολογιστών από το 2010).

 

“Αυτή η δυναμική είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον κατά το 1ο εξάμηνο του 2021. Μένει, ωστόσο, να δούμε αν θα διατηρηθεί και στην μετά COVID εποχή. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο μόνιμες θα είναι οι αλλαγές, που προκαλεί η πανδημία”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner.

 

Όπως εξηγούν, η ψηφιακή εκπαίδευση μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά το άνοιγμα σχολείων, οι καταναλωτές ενδέχεται να εξακολουθούν να αγοράζουν είδη παντοπωλείου από το Διαδίκτυο και ορισμένες επιχειρήσεις ενδέχεται να συνεχίσουν την απομακρυσμένη εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

 

“Εάν αυτά τα σενάρια επιμένουν, τότε οι υπολογιστές θα επιστρέψουν στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών, ως βασική υπολογιστική συσκευή”, σημειώνει σε σχετικό της report η εταιρεία.

  


Δυνατό κλείσιμο έτους

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, οι αποστολές PCs παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 10,7% σε επίπεδο 4ου τριμήνου 2020, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 79,4 εκατ. μονάδες. “Η παγκόσμια αγορά υπολογιστών πέτυχε ένα ισχυρό φινάλε στο τέλος του 2020, καταγράφοντας ένα τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανάπτυξης”, αναφέρει η Gartner.

 

Η ζήτηση κατά το 4ο τρίμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα έντονη από πλευράς καταναλωτών - και όχι επιχειρήσεων - ειδικά στις περιοχές του πλανήτη, όπου επιβλήθηκαν lockdowns για τον περιορισμό της πανδημίας του COVID-19. Αντίθετα, οι δαπάνες για επαγγελματικούς υπολογιστές ήταν και πάλι χαμηλότερες αυτό το τρίμηνο, καθώς οι επείγουσες αγορές για απομακρυσμένη εργασία κορυφώθηκαν στις αρχές του έτους.


 

Οι πρωταγωνιστές

Στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών το 2020 βρέθηκαν η Lenovo, η HP και η Dell. Ειδικά κατά το 4ο τρίμηνο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατέχουσα την πρώτη θέση Lenovo συνέχισε να διευρύνει το προβάδισμά της έναντι της HP. Τις άλλες δύο θέσεις της πρώτης πεντάδας των κορυφαίων κατασκευαστών συμπλήρωσαν η Apple, η Asus και η Acer (με τις δυο τελευταίες να μοιράζονται την πέμπτη θέση).

 

Σε γεωγραφικό επίπεδο, για το σύνολο του έτους, η αγορά των ΗΠΑ σημείωσε ανάπτυξη 20,6%, στην περιοχή της ΕΜΕΑ το πρόσημο ήταν θετικό κατά 6,9% σε ετήσια βάση, ενώ η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού πέτυχε αύξηση κατά 8,3%.