Έρευνες - Μελέτες

Το e-commerce καθιερώνεται ως ο κύριος τρόπος αγορών για τους Έλληνες

commercecard1

Το ψηφιακό κανάλι επέλεξαν για τις αγορές των εορτών σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες, με το e-commerce να καθιερώνεται, πλέον, ως ο κύριος τρόπος αγορών για τους καταναλωτές στη χώρα. Το “click away” φαίνεται να αποτελεί μια ενδιάμεση λύση για τις επόμενες αγορές, καθώς, απ’ όσους ολοκλήρωσαν τα ψώνια τους, ένα ποσοστό 18% απαντά ότι το έκανε με “click away”.

 

Η λύση “click away” θεωρείται ότι θα ωφελήσει κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και τις μεταφορικές εταιρείεςΣτο μεταξύ, απ’ όσους Έλληνες δεν έχουν κάνει ακόμη τις εορταστικές αγορές, ένα ποσοστό 44% απαντά ότι θα το κάνει online. Υπάρχει και ένα ποσοστό αρκετά σημαντικό, της τάξης του 27%, που απαντά ότι θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο “click away”.
 

“Η λύση “click away” θεωρείται ότι θα ωφελήσει, κυρίως, τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου και τις μεταφορικές εταιρείες, αφήνοντας σε δύσκολη θέση τα μικρά, τοπικά καταστήματα”, διαπιστώνει έρευνα της Focus Bari, που διενεργήθηκε το διάστημα 16-17 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.483 ατόμων. Η έρευνα αποκαλύπτει πώς θα ψωνίσουν και πώς θα γιορτάσουν οι Έλληνες τα φετινά Χριστούγεννα της πανδημίας.

 

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 34% των Ελλήνων εκτιμά ότι η λύση “click away” θα ωφελήσει, κυρίως, τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου. Στο μεταξύ, ένα ποσοστό 27% απαντά ότι θα ευνοήσει τις μεταφορικές εταιρείες. Επιπλέον, το 24% θεωρεί ότι θα ωφελήσει τα καταστήματα, ενώ μόλις το 11% πιστεύει ότι θα ευνοήσει τα μικρά καταστήματα.

 



Οι γιορτές της πανδημίας

Από την έρευνα προκύπτει, εξάλλου, ότι οι 3 στους 4 Έλληνες δεν ολοκλήρωσαν ακόμα τα ψώνια τους για τις γιορτές και μόνο ο ένας στους δέκα τα έχει κάνει όλα. Αντίθετα, σε αντίστοιχη έρευνα της YouGov στην Αγγλία, ο ένας στους δύο Βρετανούς έχουν ήδη κάνει όλα τα γιορτινά του ψώνια.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι δύο στους τρεις Έλληνες θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα με λιγότερους ανθρώπους απ’ ότι συνηθίζουν, ενώ ένα 17% θα τα περάσουν τελείως μόνοι. Αυτό που θα λείψει περισσότερο τα φετινά Χριστούγεννα είναι τα γιορτινά τραπέζια με αγαπημένους ανθρώπους.

 

Παρ’ όλα αυτά, οι τρεις στους πέντε Έλληνες δηλώνουν ότι αισθάνονται κάποια ανησυχία λόγω πανδημίας και περιμένουν τα Χριστούγεννα να περάσουν ήρεμα και ήσυχα. Ένας στους 4 πιστεύει ότι φέτος θα είναι πιο ουσιαστικές οι γιορτές, αλλά ένας στους πέντε ανησυχεί πολύ.

 

Οι πιο νέοι είναι εκείνοι, που εκφράζουν την μεγαλύτερη ανησυχία, ότι θα περάσουν άσχημα φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς εκείνοι είναι που θα στερηθούν περισσότερο την διασκέδαση έξω με περισσότερο κόσμο που επιθυμούν.