Έρευνες - Μελέτες

Πιο επιτακτική από ποτέ, η ψηφιοποίηση του χώρου της υγείας

health_tech22

Πιο πιεστική από ποτέ δείχνει να είναι πλέον η ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου της υγειονομικής περίθαλψης. Η κρίση του COVID-19 έδειξε ότι έλλειψη ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης εμποδίζει εταιρείες και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να εξυπηρετούν καλύτερα τους ασθενείς.

 

Παρά τη χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, η ποσότητα έντυπων υλικών στην υγειονομική περίθαλψη έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 11%Σε πολλές χώρες, τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών παραμένουν παγιδευμένα ανάμεσα σε συστήματα που δεν “επικοινωνούν” μεταξύ τους και οι εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται σε χειρωνακτικές ροές εργασίας, επωμιζόμενες το βάρος της διοικητικής γραφειοκρατίας. Η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώθηκε με την πανδημία του COVID-19.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με την έρευνα “The Future of Work in a Pandemic Era” της Xerox, σχεδόν το 40% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης δήλωσε ότι η πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Πάντως, πάνω από το ένα τρίτο δήλωσε ότι αναγκάστηκε να επιβραδύνει τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού υπέρ δραστηριοτήτων, που θα δημιουργούσαν έσοδα.

 

Παρά την ευρεία χρήση ηλεκτρονικών αρχείων, η ποσότητα έντυπων υλικών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει αυξηθεί παγκοσμίως κατά 11%, σύμφωνα με έρευνα της CynergisTek το 2018.

 

Μετά-COVID-19 εποχή 

Σύμφωνα με έρευνα της Accenture, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2019 στις ΗΠΑ, το ποσοστό  ανταπόκρισης των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με την τεχνική και επιχειρησιακή ετοιμότητα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αποδεικνύεται πολύ μικρό. Μόνο το 5% των παρόχων αισθάνονται έτοιμοι για τους νέους κανονισμούς και μόνο το 16 % είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιοποίηση.

 

Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των στόχων ψηφιακού μετασχηματισμού, οδηγούν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα μεγάλο πρόβλημα: είναι ανέφικτο να ανταποκριθούν στις όποιες απαιτήσεις χωρίς την υποστήριξη από υπηρεσίες ψηφιοποίησης, αυτοματοποίησης και cloud τεχνολογιών.

Χρήση ψηφιακών τεχνολογιών

Όπως επισημαίνει η Xerox, σήμερα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την ανάπτυξη μιας ενιαίας βάσης δεδομένων των ασθενών. Πέρα από τα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς, η ψηφιοποίηση κάθε σημείου επαφής μπορεί να προσθέσει σημαντική αξία σε κάθε σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

 

Στην ουσία, το σύνολο των ιατρικών πληροφοριών θα πρέπει να είναι άμεσα προσβάσιμο σε κάθε μέλος του υγειονομικού προσωπικού, που συμμετέχει στη θεραπεία ασθενών. Θα ήταν σπουδαίο να μη χρειάζεται να μεταφέρουν οι ασθενείς τον φάκελο με το ιατρικό ιστορικό τους, όταν επισκέπτονται έναν νέο γιατρό.

 

Επιπλέον, είναι πολύ πιο εξυπηρετικό για τους ασθενείς να αλληλοεπιδρούν με τους παρόχους υγείας ηλεκτρονικά, μιας και ελαττώνεται ο διοικητικός φόρτος για την επεξεργασία των εντύπων. Επίσης, μέσω της ψηφιοποίησης, οι οργανωτικές δομές βελτιώνονται, καθώς μειώνονται τόσο τα κόστη αποθήκευσης χαρτιού, όσο και η προσπάθεια εντοπισμού νέων ευκαιριών για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των εσωτερικών διαδικασιών.

 

Ψηφιακά αρχεία υγείας

Όπως διαπιστώνει η Xerox, εξίσου σημαντικό για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε έναν ψηφιακό κόσμο είναι ένα ασφαλές σύστημα αποθήκευσης για τα ψηφιακά αρχεία υγείας. Αυτό το ηλεκτρονικό αποθετήριο εξαλείφει τα δαπανηρά σημεία συμφόρησης των πληροφοριών και επιταχύνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων τμημάτων ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης.

 

Επιπλέον, ο αυτοματισμός, η ψηφιοποίηση και οι εφαρμογές μέσω κινητών συσκευών αποτελούν βασικά συστατικά ενός ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, περίπου το 90% των εγγράφων και αρχείων των ασθενών εξακολουθεί να βασίζεται στο χαρτί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της InstaMed.

 

Σε μια εποχή, που τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης έχαναν κατά μέσο όρο $50,7 δισ. το μήνα στις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα, που είναι σημαντικό να επιλυθεί.