Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Νοέμβριο

technologyyy

Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, σημειώθηκε τον Νοέμβριο. Η εικόνα στον κλάδο ήταν βελτιωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά σημαντικά δυσμενέστερη έναντι της αντίστοιχης, που εξέπεμπε ο κλάδος έναν χρόνο νωρίτερα, πριν δηλαδή από την έλευση της πανδημίας.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική διαμορφώθηκε στις 81 μονάδες τον Νοέμβριο από 67,2 μονάδες τον ΟκτώβριοΣύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Νοέμβριο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε στις 81 μονάδες έναντι 67,2 μονάδων τον Οκτώβριο. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ο δείκτης των προσδοκιών στην αγορά Πληροφορικής ήταν μειωμένος, καθώς πέρσι κινούνταν στις 100,4 μονάδες.


 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου αμβλύνθηκαν σημαντικά τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Διαμορφώθηκαν συγκεκριμένα, στις -13 μονάδες (από -43 μονάδες τον Οκτώβριο του 2020).

 

Το ίδιο συνέβη και με το ισοζύγιο των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού για την τρέχουσα ζήτηση. Τον Νοέμβριο το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό κατά 3 μονάδες, από -30 μονάδες τον Οκτώβριο.

 

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο αποκλιμακώθηκαν αισθητά, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +3 μονάδες από +17 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα. Το ίδιο ισχύει και με τις θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, που εξασθένησαν ήπια στις +19 μονάδες τον Νοέμβριο από +26) μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

 

Η επίδραση της κρίσης

Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές περιορίστηκαν στις -6 μονάδες (από -26 μονάδες τον Οκτώβριο). Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τον Νοέμβριο το 19% (από 26% ένα μήνα νωρίτερα) των επιχειρήσεων δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Το 22% επεσήμανε την ανεπάρκεια ζήτησης, το 17% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 9% παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία του.

 

Το κλίμα στην αγορά

Συνολικά, στην ελληνική αγορά τον Νοέμβριο σημειώθηκε μικρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αλλά σημαντική υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 91,0 μονάδες, έναντι 92,3 μονάδων τον Οκτώβριο.

 

Η συγκράτηση του δείκτη είναι αποτέλεσμα, κυρίως, της βελτίωσης προσδοκιών στις Κατασκευές, τομέας ο οποίος δεν επηρεάζεται από τα νέα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας στον ίδιο βαθμό με άλλους. Επίσης η συγκράτηση είναι αποτέλεσμα της ήπια ανοδικής αντίδρασης σε επιμέρους κλάδους του Λιανικού Εμπορίου, όπως τα Τρόφιμα και κλάδοι με ισχυρά κανάλια ηλεκτρονικών πωλήσεων (όπως τα Είδη οικιακού εξοπλισμού), που φαίνεται να ρευστοποιούν μέρος των αποθεμάτων τους.

 

Η εικόνα στην Ευρώπη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε σημαντικά τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., τον Νοέμβριο. Διαμορφώθηκε ειδικότερα στις 87,6 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 86,6 μονάδες στην ΕΕ.

 

Η υποχώρηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως οδήγησαν στη μεγάλη αυτή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο, καθώς οι περισσότερες χώρες αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μερική ή ολική παύση λειτουργίας βασικών κλάδων της οικονομίας και περιορισμό μετακινήσεων.

 

Όσον αφορά στις μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης κατέρρευσε στην Ιταλία (-8,7) και στη Γαλλία (-4,8), ενώ κινήθηκε ηπιότερα πτωτικά στη Γερμανία (-2,8) και στην Ισπανία (-2,0). Τέλος, στην Ολλανδία σημειώθηκε βελτίωση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών.