Έρευνες - Μελέτες

Μόνο 1 στις 3 εταιρείες επιτυγχάνει πλήρη αξία από την επένδυση στο cloud

cloudcomputing

Αδυναμία να αποκομίσουν πλήρη επιχειρηματική αξία και οφέλη από το Cloud, παραδέχονται σήμερα οι περισσότερες εταιρείες. Για την ακρίβεια, μόνο ένα ποσοστό ελαφρά μεγαλύτερο από το 1/3 των εταιρειών (37%) δηλώνει ότι επιτυγχάνει την πλήρη αξία, που αναμένεται από τις επενδύσεις στο cloud. Πρόκειται για μια αύξηση μόλις 2% από το 2018.

 

Accenture: Οι περισσότερες εταιρείες αδυνατούν να αποκομίσουν την πλήρη επιχειρηματική αξία και οφέλη από το CloudΠαρ’ όλο που η επίτευξη αξίας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, μόνο το 45% των business και ΙΤ στελεχών δηλώνει “πολύ ικανοποιημένο” με τα αποτελέσματα στο cloud, δηλαδή μόνο 1% παραπάνω από την αρχική μελέτη του 2018. Επιπλέον, μόλις το 29% των στελεχών απαντά ότι είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι πρωτοβουλίες για τη μετάβαση στο cloud θα επιφέρουν την αναμενόμενη αξία στον αναμενόμενο χρόνο.

 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με νέα μελέτη της Accenture (Sky High Hopes: Navigating the Barriers to Maximizing Cloud Value), μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνει ότι αντιμετωπίζει απρόβλεπτες προκλήσεις και επιπλοκές κατά τη μετάβασή της στο cloud. Πάντως, η μελέτη επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καλύτερα, όταν οι επιχειρήσεις εισέρχονται πιο δυναμικά στο cloud.

 

Το 46% των εταιρειών με ισχυρή υιοθέτηση και αξιοποίηση του cloud (high adopters) αναφέρει ότι αποκομίζει πλήρως τα αναμενόμενα οφέλη. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36% για τις εταιρείες με “μετριοπαθή” υιοθέτηση και 28% για τις επιχειρήσεις με περιορισμένη υιοθέτηση.

 

Cloud-first στρατηγική

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μικρή βελτίωση την τελευταία διετία στις αποδόσεις των πρωτοβουλιών cloud, υποδηλώνει ότι απαιτείται μια περισσότερο προσεκτική και ολιστική προσέγγιση. “Ο ανταγωνισμός στην εποχή του COVID-19 και μετά, απαιτεί από τις εταιρείες να εφαρμόσουν μια στρατηγική cloud-first, στην οποία κάθε “κύτταρο” της επιχείρησης αξιοποιεί άμεσα τη δύναμη του cloud, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

 

Οι εταιρείες δεν αμφισβητούν ότι ο μετασχηματισμός, που βασίζεται στο cloud, τους προσφέρει την ευκαιρία να επανεφεύρουν τον τρόπο λειτουργίας τους, να απελευθερώσουν την τεχνογνωσία του προσωπικού και να παράγουν αξία. Αναγνωρίζουν δε ότι χρειάζονται τις τεχνολογίες cloud για ταχύτητα και ευελιξία, με στόχο να μετριάσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

 

Το 80% των business στελεχών αντιμετωπίζει, πλέον, το cloud ως μέσο άμβλυνσης της αβεβαιότητας των επιχειρήσεων και μείωσης του ρίσκου. Επιπλέον, το 87% θεωρεί το cloud ως σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής τους για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

 

Εμπόδια

Η μελέτη εξετάζει, επίσης, τους λόγους, που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν τα σχέδια τους και να επιτύχουν τους στόχους τους στο cloud. Η “έλλειψη δεξιοτήτων” αναδείχθηκε ανάμεσα στα τρία πιο συχνά αντιληπτά εμπόδια από την πλευρά των CEOs (54%).

 

Ο “κίνδυνος ασφάλειας και συμμόρφωσης” κυριάρχησε σε όλους τους ερωτηθέντες (46%). Ακολούθησαν “η απαρχαιωμένη υποδομή (legacy) και η διασπορά εφαρμογών”, καθώς και η “έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των τμημάτων πληροφορικής και του business” (και οι δύο στο 40%).

 

Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι οι CEOs έχουν σημαντικά διαφορετική αίσθηση για τα αποτελέσματα αναφορικά με το cloud σε σύγκριση με τα υπόλοιπά C-Level στελέχη. Το 54% των CEOs δηλώνει απόλυτα σίγουρο για την ικανότητα των εταιρειών τους να πάρουν πρωτοβουλίες cloud, έναντι 34% των CIOs και μόλις 28% των CFOs.