Έρευνες - Μελέτες

Έντονη βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technology_1

Έντονη βελτίωση παρουσιάζει η εγχώρια αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Σεπτέμβριο, δείχνοντας να ανακτά τις ισορροπίες της, γεγονός που αντανακλάται στην πορεία του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο. Ο σχετικός δείκτης για την Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 101,2 μονάδες από 86,6 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, αρκετά υψηλότερα από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν βρισκόταν στις 81,7 μονάδες.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική διαμορφώθηκε στις 101,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Σεπτέμβριο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων από κανονικές για την εποχή έχασαν 8 μονάδες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση. Οι ήπια θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Σεπτέμβριο, καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις +83 μονάδες από +14 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο στις +58 μονάδες από +24  μονάδες. Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές ενισχύθηκαν στις -33 μονάδες από -7 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι το 8% (από 31%) των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 31% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 22% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 25% (από 10%) παράγοντες σχετικούς με την υγειονομική κρίση ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.


Επιδείνωση του γενικού κλίματος
Μικρή επιδείνωση κατέγραψε συνολικά το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, λόγω κάμψης προσδοκιών σε όλους τους τομείς, πλην του Λιανικού Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρά τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις 89,5 μονάδες, έναντι 90,8 μονάδων τον Ιούλιο και ίδιου επιπέδου τον Αύγουστο (90,7 μονάδες).


Μικρή υποχώρηση των προσδοκιών καταγράφηκε στη Βιομηχανία και εντονότερη σε Κατασκευές και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ενώ ανέκαμψαν στο Λιανικό Εμπόριο. Στις Υπηρεσίες παρατηρήθηκε νέα βελτίωση. 

“Η επανάκαμψη της υγειονομικής κρίσης τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημοσίας υγείας που λήφθηκαν κλιμάκωσαν εκ νέου την ανησυχία, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας”, σημειώνει το ΙΟΒΕ. 

Και προσθέτει: “Οι σχετικές εξελίξεις το προσεχές χρονικό διάστημα, αλλά και όποιες παρεμβάσεις πολιτικής υπάρξουν, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και για την υποστήριξη της οικονομίας μεσοπρόθεσμα, θα επηρεάσουν καθοριστικά το οικονομικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες”. 


Βελτίωση στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος συνέχισε την ανοδική του πορεία μετά από την κατάρρευση του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,7 μονάδες, στις 91,1 μονάδες ενώ αντίστοιχη ήταν η αύξηση στην Ε.Ε., κατά 8,4 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 90,2 μονάδες. 


Η βελτίωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες (+14,8) και στο Λιανικό εμπόριο (+6,5) ήταν έντονη. Στη Βιομηχανία (+4,7) οι προσδοκίες κινήθηκαν ηπιότερα, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (1,7) υπήρξε μικρή ενίσχυση με τις Κατασκευές (+0,7) να παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες. 

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε σε όλες αισθητά με εξαίρεση την Ισπανία. όπου παρατηρήθηκε οριακή μεταβολή. Πιο συγκεκριμένα, εντονότερη μεταβολή παρατηρήθηκε στη Γαλλία (+14,4), στην Ιταλία (+11,1), στην Ολλανδία (+9,2), με τη Γερμανία (+7,1) να έπεται. Να σημειωθεί ότι σε αυτές τις χώρες (Ισπανία-Γερμανία), το 55-80% των απωλειών λόγω της πανδημίας έχει ήδη αποκατασταθεί.