Η αγορά προσωπικών υπολογιστών θα ενισχυθεί κατά 3,3%

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

03 Σεπτεμβρίου 2020

Μια καλή χρονιά θα είναι το 2020 για την αγορά προσωπικών υπολογιστών, με τις πωλήσεις PCs και Tablets να αυξάνονται κατά 3,3% το τρέχον έτος. Ωστόσο, από το 2021, η αγορά προσωπικών υπολογιστών αναμένεται να επανέλθει στη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορεία.

Ωστόσο, από το 2021, η αγορά PCs και Tablets αναμένεται να επανέλθει στη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορείαΣύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το 1ο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε ανάκαμψη στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet, με τη ζήτηση να συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά. Η αυξημένη ζήτηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στο καθεστώς της τηλεργασίας και της εκπαίδευσης κατ’ οίκον, καθώς και στην πιεστική ανάγκη για ψυχαγωγία στο σπίτι κατά την περίοδο του lockdown.

Η IDC αναμένει ότι η αγορά προσωπικών υπολογιστικών συσκευών (PCD) θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και στη διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2020, για να φτάσει τα 425,7 εκατ. μονάδες. “Η φετινή ανάπτυξη είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι το 2019 ήταν μια ασυνήθιστα ισχυρή χρονιά για την αγορά υπολογιστών, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για συσκευές για επαγγελματική χρήση, στην οποία έπαιξε ρόλο το τέλος της υποστήριξης των Windows 7”, τονίζουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πανδημία του COVID-19 επιτάχυνε τη ζήτηση για υπολογιστές και tablet τόσο για εμπορική, όσο και για προσωπική χρήση. “Οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους και έχουν εστιάσει τις δαπάνες τους σε αυτό, καθώς δεν μπορούν να ξοδέψουν σε εστιατόρια, μπαρ και άλλες καθημερινές δραστηριότητες”, σημειώνει η IDC.


Πτωτικό το 2021
Πάντως, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η αγορά θα επιστρέψει στη μακροπρόθεσμη πτωτική της πορεία από το 2021, καθώς οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την οικονομική αβεβαιότητα, που προκαλείται από την πανδημία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, οι πωλήσεις θα περάσουν σε αρνητικό πρόσημο, με μέσο ετήσιο ρυθμό πτώσης 2,2% έως το 2024, οπότε ο όγκος των πωλήσεων θα φτάσει τα 389,6 εκατομμύρια μονάδες.


Η ζήτηση από κλάδους, όπως αυτός της εκπαίδευσης, που σήμερα είναι ισχυρή, εκτιμάται ότι θα αρχίσει να φθίνει τα επόμενα χρόνια: “Δυστυχώς, αυτές οι αγορές, που είναι ισχυρές στη διάρκεια του 2020, θα έχουν ξεπεράσει τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς τους, κάτι που θα συμβάλει σε διψήφιες μειώσεις στον τομέα της εκπαίδευσης κατά τα έτη 2021 και 2022”, προσθέτουν οι αναλυτές.

Η μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των desktops θα είναι της τάξης του 2,4% το 2024, ενώ στα tablets με αποσπώμενο πληκτρολόγιο η πτώση θα κινηθεί την ίδια χρονιά στα επίπεδα του 2%, με την κατηγορία των slate tablets να υποχωρεί κατά 7%.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ