Έρευνες - Μελέτες

Το 41% των στελεχών στις Τηλεπικοινωνίες δηλώνει ικανοποιημένο από το 5G

5gnetwork

Ικανοποιημένα από τα πρώτα δείγματα της νέας τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) δηλώνουν τα στελέχη στον κλάδο των Telecoms. Ειδικότερα, το 41% των επαγγελματιών του χώρου των Τηλεπικοινωνιών απαντά ότι το 5G είτε ανταποκρίθηκε, είτε υπερέβη τις προσδοκίες τους. Για την ακρίβεια, το 11% δηλώνει ότι η νέα τεχνολογία υπερέβη τις προσδοκίες, ενώ το 30% απαντά ότι ανταποκρίθηκε σε αυτές.

Τέσσερα στα δέκα στελέχη της αγοράς απαντούν ότι το 5G είτε ανταποκρίθηκε είτε υπερέβη τις προσδοκίες τουςΩστόσο, υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 24%, που δηλώνει ότι η νέα τεχνολογία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.

“Μέχρι τα τέλη του 2ου τριμήνου του 2020, πάνω από 70 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, σε περισσότερες από 40 χώρες, είχαν εισέλθει στην τεχνολογία του 5G. Είναι, επομένως, καλή στιγμή για τη βιομηχανία να αποτιμήσει τις επιδόσεις του 5G και να αρχίσει να κοιτάζει προς το τι πρέπει να αναμένει ή να φοβάται τα επόμενα χρόνια”, σημειώνει το “Telecoms.com”, που πραγματοποίησε σχετική έρευνα για το πρώτο έτος από το εμπορικό λανσάρισμα του 5G.

Συνολικά, οι επαγγελματίες της βιομηχανίας των Telecoms δηλώνουν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιημένοι από αυτό που πέτυχε το 5G κατά το πρώτο έτος εμπορικής λειτουργίας του, αλλά και αισιόδοξοι για το μέλλον, όχι όμως χωρίς επιφυλάξεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε σε στελέχη του κλάδου, το 74% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα εμφανιστούν νέες περιπτώσεις χρήσης του 5G, που θα δημιουργήσουν πρόσθετη αξία στην αγορά.


Προβληματισμοί
Στο μεταξύ, πάντως, περισσότερα από τα μισά στελέχη (54%) δηλώνουν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους για τη νέα τεχνολογία είναι μήπως αποτύχει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. Επίσης, υπάρχει και ένα σεβαστό ποσοστό της τάξης του 31% των στελεχών του κλάδου το οποίο απαντά ότι δεν μπορεί να εκφέρει ακόμη να αξιολογήσει πώς εξελίχθηκε ο πρώτος χρόνος εμπορικής λειτουργίας της τεχνολογίας 5G. 



Πλεονεκτήματα
Σε ερώτηση της έρευνας για το ποιες είναι οι λειτουργίες της τεχνολογίας 5G, που έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές, πάνω από τα μισά στελέχη (51%) απαντούν η “γρήγορη συνδεσιμότητα κινητού δικτύου και η γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο”. Στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας τα στελέχη της βιομηχανίας των Τηλεπικοινωνιών τοποθετούν τη “γρήγορη σταθερή ασύρματη πρόσβαση” με ποσοστό 18%.


Με άλλα λόγια, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες στην έρευνα πιστεύουν ότι η γρήγορη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είτε μέσω κινητού, είτε μέσω σταθερού δικτύου, είναι το πιο δυνατό πλεονέκτημα του 5G.

Εκτός από τη συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων, τα στελέχη σε ποσοστό 16% θεωρούν ότι η “μικτή πραγματικότητα” (επαυξημένη πραγματικότητα και εικονική πραγματικότητα)  είναι το πλεονέκτημα της τεχνολογίας 5G, που θα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στους καταναλωτές. Άλλο ένα 10% αναφέρει ως asset τις οικιακές συσκευές, που θα είναι εξοπλισμένες με 5G.