Έρευνες - Μελέτες

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν παγκοσμίως το 2ο τρίμηνο του 2020

smartphonehanddf

Σε πτωτική πορεία οδηγεί την παγκόσμια αγορά smartphones η πανδημία του COVID-19 και ο αντίκτυπός της στη διεθνή οικονομία. Το 2ο τρίμηνο του 2020 οι πωλήσεις smartphones, σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκαν κατά 20,4% σε ετήσια βάση, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτή η πτώση μεταφράστηκε σε πωλήσεις 295 εκατ. συσκευών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Gartner, Inc.

Η πανδημία του COVID-19 συνέχισε να επηρεάζει την παγκόσμια βιομηχανία smartphones: στα 295 εκατ. συσκευές οι πωλήσειςΕνδεικτικό των χαμηλών …πτήσεων, που επικράτησαν το εξεταζόμενο διάστημα στην αγορά smartphones, είναι ότι και οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές είδαν πτώση των πωλήσεων τους σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. “Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των σημείων λιανικής πώλησης και οι πιο συνετές δαπάνες από πλευράς καταναλωτών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οδήγησαν στη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση των πωλήσεων smartphones για το 2020”, τονίζουν οι αναλυτές.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της Gartner, μεταξύ των πέντε κορυφαίων πωλητών smartphones, η Samsung παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων, κατά 27,1%, ενώ η Apple τη μικρότερη, καθώς οι πωλήσεις της ήταν σχεδόν σταθερές από έτος σε έτος (μείωση κατά 0,4%). Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η Huawei σημείωσε επίσης πτώση των πωλήσεων (6,8%) σε ετήσια βάση, η κινεζική εταιρεία κατάφερε να βελτιώσει κατά 27,4% τις επιδόσεις της σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


Στην πρώτη πεντάδα
Αναλυτικά, την πρώτη θέση μεταξύ των πέντε ισχυρότερων παικτών της παγκόσμιας αγοράς smartphones πέτυχε για το εξεταζόμενο διάστημα η Samsung, με μερίδιο αγοράς 18,6% και πωλήσεις 55 εκατ. smartphones σε επίπεδο τριμήνου. Σε απόσταση αναπνοής ακολούθησε η Huawei, η οποία πέτυχε μερίδιο 18,4%, με τις πωλήσεις της να διαμορφώνονται σε 54 εκατ. συσκευές.


Η Apple, από την πλευρά της, κατέλαβε την τρίτη θέση, συγκεντρώνοντας το 13% της παγκόσμιας αγοράς smartphones με τον όγκο των πωλήσεων να φτάνει τα 38 εκατ. smartphones.

Την πεντάδα των κατασκευαστών με τις καλύτερες επιδόσεις συμπλήρωσαν η Xiaomi με μερίδιο 8,9% και η επίσης κινεζική Oppo με 8%.


Ο ρόλος της Κίνας
Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά για smartphones, παγκοσμίως, ανέκαμψε κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, οι πωλήσεις παρέμειναν σε πίεση, καταγράφοντας πτώση κατά 7% το εξεταζόμενο διάστημα (πωλήσεις 94 εκατ. smartphones στο τρίμηνο). Αυτή η πτώση σαφώς και συνέβαλε στο αρνητικό πρόσημο της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.


Στο μεταξύ, η επίσης δυναμική αγοράς της Ινδίας, που υιοθέτησε αυστηρά μέτρα lockdown, περιορίζοντας ακόμη και το ηλεκτρονικό εμπόριο, κατέγραψε τη χειρότερη μείωση πωλήσεων smartphones (-46%) μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών στον κόσμο.