1 στα 3 smartphones, που πωλείται στην Κίνα, είναι τεχνολογίας 5G

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

29 Ιουλίου 2020

Εξαιρετική δυναμική συνεχίζουν να αναπτύσσουν οι πωλήσεις 5G smartphones στη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη για τα “έξυπνα” κινητά, αυτή της Κίνας. Αν και συνολικά οι πωλήσεις smartphones στην Κίνα μειώθηκαν το 2ο τρίμηνο του 2020 κατά 17%. σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, η διείσδυση των 5G smartphones συνέχισε να αυξάνεται.

Η Huawei συγκέντρωσε μερίδιο 60% από τις πωλήσεις 5G smartphones στην αγορά της Κίνας το 2ο τρίμηνο του 2020Για την ακρίβεια, ένα στα τρία smartphones (33%), που πωλήθηκε στην Κίνα το 2ο τρίμηνο του 2020, υποστήριζε την τεχνολογία 5G, σε σύγκριση με μόλις 16% το 1ο τρίμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, ήταν ακόμη υψηλότερο τον Ιούνιο, όπου πάνω από το 40% των smartphones, που πωλήθηκαν, ήταν 5G ready.

Από πλευράς κατασκευαστών, η Huawei κατέκτησε τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις 5G smartphones, συγκεντρώνοντας μερίδιο 60%. Συνολικά, η Huawei πέτυχε το υψηλότερο μερίδιο της στην κινεζική αγορά, συγκεντρώνοντας το 46% των πωλήσεων. Ωστόσο, η Apple ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο  brand στην αγορά της Κίνας, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 32%, στη διάρκεια του τριμήνου.

Σύμφωνα με το “Counterpoint’s Market Pulse”, η αγορά της Κίνας έδειξε το εξεταζόμενο διάστημα κάποια σημάδια ανάκαμψης: “Ο COVID-19 δείχνει να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, αν και η ζήτηση για smartphones δεν έχει ακόμη ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Counterpoint Research.

Ο Ιούνιος ήταν ο καλύτερος μήνας όσον αφορά τις πωλήσεις smartphones, μέχρι στιγμής φέτος, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 στην κινεζική αγορά, με τους κατασκευαστές να πετυχαίνουν σημαντικές αυξήσεις σε μηνιαία βάση: Xiaomi +42%, Huawei +11%). 

Exhibit 1: Smartphone Sales Volumes Share (%) of Key OEMs in China

Παγκόσμιο ρεκόρ
Αν και οι εμπορικές δραστηριότητες της Κίνας έχουν ξαναρχίσει, από τότε που η πανδημία άρχισε να υποχωρεί, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει χαμηλή. Τόσο οι παγκόσμιοι κατασκευαστές, όσο και οι Κινέζοι πάροχοι, προωθούν ενεργά τα 5G smartphones, μέσω της σταδιακής μείωσης των τιμών των συσκευών 5G. Αυτό αύξησε την υιοθέτηση του 5G στην αγορά.

“Το γεγονός, ότι μια στις τρεις συσκευές smartphone που πωλείται, είναι 5G, αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό υιοθέτησης στον κόσμο. Ωστόσο, αυτή η επίδοση δεν είναι ακόμη ικανή να αντισταθμίσει τη συνολική πτώση της αγοράς”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Όσον αφορά τις εταιρείες, η Huawei συνεχίζει να έχει την καλύτερη απόδοση στην αγορά της Κίνας, με μερίδιο αγοράς 46% στη διάρκεια του 2ου τριμήνου και αύξηση πωλήσεων κατά 14% το ίδιο διάστημα, παρά τη συνολική επιβράδυνση της αγοράς.

“Η Κίνα έχει γίνει η πιο σημαντική αγορά για την Huawei, καθώς οι αποστολές της στο εξωτερικό έχουν σημειώσει απότομη πτώση, μετά από τις αμερικανικές απαγορεύσεις, κυρίως αυτές από πλευράς Google”, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, η Apple ήταν ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παίκτης στην αγορά της Κίνας, στη διάρκεια του τριμήνου. Παρά την πτώση της αγοράς, η Apple αύξησε τις πωλήσεις της κατά το εντυπωσιακό 32% σε ετήσια βάση, λόγω της συνεχιζόμενης δημοτικότητας της σειράς iPhone 11 και των μειώσεων τιμών. 

Exhibit 2: Q2 2020: Smartphone ÓEMs Sales annual Volume Growth Trends

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020