Ποια είναι τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά παγκοσμίως

Έρευνες - Μελέτες

10 Ιουλίου 2020

Trojans, Backdoors και Droppers αποτελούν σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των κακόβουλων αρχείων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι οι τύποι κακόβουλου λογισμικού, που οι ερευνητές συχνά ερευνούν, δεν συμπίπτουν με τους πιο διαδεδομένους.

Trojans, Backdoors και Droppers, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή κακόβουλα λογισμικά“Η ανίχνευση κακόβουλης δραστηριότητας είναι μόνο το σημείο εκκίνησης για την έρευνα επίθεσης. Για να αναπτύξουν μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης, οι αναλυτές ασφάλειας πρέπει να προσδιορίσουν τον στόχο της επίθεσης, την προέλευση ενός κακόβουλου αντικειμένου, τη δημοτικότητά του”, αναφέρει η Kaspersky, αναλύοντας ανώνυμα στατιστικά στοιχεία από δωρεάν αιτήματα στο Threat Intelligence Portal, που βοηθά τους αναλυτές να αποκαλύψουν το φόντο μιας επίθεσης πιο γρήγορα. Οι εμπειρογνώμονες της εταιρείας εξέτασαν δωρεάν αιτήματα προς την πλατφόρμα, για να αποκαλύψουν με τι συσχετίζονται συχνότερα τα κακόβουλα αντικείμενα, που επεξεργάζονται στο portal.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κατατεθέντα κατακερματισμένα ή ύποπτα μεταφορτωμένα αρχεία αποδείχθηκαν Trojans (25% των αιτημάτων), Backdoors (24%) - κακόβουλο λογισμικό που δίνει στον  εισβολέα τον απομακρυσμένο έλεγχο σε έναν υπολογιστή - και Trojan-Droppers (23%) που εγκαθιστούν άλλα κακόβουλα αντικείμενα.

Τα ίδια στατιστικά στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι τα Trojans είναι συνήθως ο πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, τα Backdoors και τα Trojan-Droppers δεν είναι τόσο συνηθισμένα - αποτελούν μόνο το 7% και το 3% του συνόλου των κακόβουλων αρχείων, που έχουν αποκλειστεί από τα προϊόντα της Kaspersky για τερματικές συσκευές. 

Διαφορές
Αυτή η διαφορά - σύμφωνα με την εταιρεία - μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι ερευνητές συχνά ενδιαφέρονται για τον τελικό στόχο της επίθεσης, ενώ τα προϊόντα προστασίας τερματικού σημείου προσπαθούν να την αποτρέψουν σε πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπουν σε έναν τελικό χρήστη να ανοίξει ένα κακόβουλο email ή να ακολουθήσει έναν κακόβουλο σύνδεσμο, αποτρέποντας την πρόσβαση των backdoors στον υπολογιστή του χρήστη. Επιπλέον, οι ερευνητές ασφάλειας πρέπει να προσδιορίσουν όλα τα συστατικά, που εμπεριέχονται στο dropper.

Επίσης, η δημοτικότητα αυτών των κατηγοριών μπορεί να εξηγηθεί από το ενδιαφέρον για συγκεκριμένες απειλές και από την ανάγκη των ερευνητών να τις αναλύσουν λεπτομερέστερα. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες έψαξαν ενεργά πληροφορίες για το Emotet, καθώς αρκετά άρθρα εμφανίστηκαν σχετικά με αυτό το κακόβουλο λογισμικό στις αρχές του έτους. Ορισμένα αιτήματα αφορούσαν Backdoors στο λειτουργικό σύστημα Linux και Android.

Τέτοιες οικογένειες κακόβουλου λογισμικού ενδιαφέρουν τους ερευνητές ασφάλειας, αλλά τα επίπεδά τους είναι σχετικά χαμηλά, σε σύγκριση με τις απειλές που στοχεύουν τα Microsoft Windows.

“Οι ιοί σπάνια ενδιαφέρουν τους ερευνητές, πιθανότατα επειδή στερούνται καινοτομίας σε σύγκριση με άλλες απειλές”, αναφέρει η Kaspersky.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ