Έρευνες - Μελέτες

“Σκληρός” ανταγωνισμός για την πρωτιά στην αγορά των PCs στην περιοχή ΕΜΕΑ

computers

Οξύνεται ο ανταγωνισμός για την πρώτη θέση, της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στην περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Meadle East, Africa), η οποία, - κόντρα στο αρνητικό πρόσημο του κλάδου διεθνώς - κατέγραψε άνοδο 2% το 4ο τρίμηνο του 2014. Η πρωτιά της αγοράς, για το εξεταζόμενο διάστημα, ανήκει στην αμερικανική ΗP (που έρχεται δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη), με την κινεζική Lenovo (η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο) να ακολουθεί σε πολύ κοντινή απόσταση. Η κατέχουσα την πρώτη θέση Lenovo πέτυχε πολύ ισχυρές επιδόσεις στην περιοχή ΕΜΕΑ, επεκτείνοντας τα κανάλια διανομής της και συγκεντρώνοντας το μεγάλο όγκο των αγορών της εορταστικής περιόδου.

Σε επίπεδο έτους, η περιοχή κατέγραψε άνοδο 5,5% με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 93,3 εκατ. τεμάχιαΣύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για την ΕΜΕΑ, που δημοσιοποίησε χθες η IDC, σε επίπεδο έτους οι πωλήσεις στην περιοχή ενισχύθηκαν συνολικά κατά 5,5%, διαμορφούμενες σε 93,3 εκατ. τεμάχια.

Η HP με πωλήσεις 5,952 εκατ. τεμαχίων πέτυχε μερίδιο αγοράς 23,3% έναντι 20,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας αύξηση 14,5%. Ο δεύτερος ισχυρότερος κατασκευαστής της αγοράς, η Lenovo, εμφάνισε στο 4ο τρίμηνο πωλήσεις 5,020 εκατ. συσκευών, με το μερίδιο της να ανέρχεται σε 19,6% από 15,3% ένα χρόνο νωρίτερα, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 31,1%.

Την πρώτη πεντάδα των ισχυρότερων κατασκευαστών του 4ου τριμήνου, στην περιοχή ΕΜΕΑ, συμπλήρωσαν η Dell με πωλήσεις 2,491 εκατ. τεμαχίων, αυξημένες κατά 4,8%, και μερίδιο αγοράς 9,8% έναντι 9,5% την ίδια περίοδο του 2013.

Μειώσεις για τους μικρότερους
Η Dell ήταν, πάντως, η τελευταία εταιρεία της κορυφαίας πεντάδας, που πέτυχε βελτίωση των επιδόσεων της, καθώς η κατέχουσα την τέταρτη θέση Acer, αλλά και η ASUS, που βρέθηκε στην πέμπτη θέση της κατάταξης, εμφάνισαν μειώσεις κατά 2,5% και 3,3% αντίστοιχα.

Πτώση των πωλήσεων τους, “είδαν” και οι υπόλοιποι - πέραν των πέντε κορυφαίων - κατασκευαστές, με τις επιδόσεις τους να “ψαλιδίζονται” το 4ο τρίμηνο κατά 16,1%. Να σημειωθεί ότι την έκτη θέση κατέλαβε η Apple, με την Toshiba να ακολουθεί, τη Fujitsu να έπεται, την MSI να αναδεικνύεται ένατη και την Wortmann να κλείνει τη δεκάδα. (Πίνακας)

Δυναμική η αγορά της Δ. Ευρώπης
Στην περιοχή ΕΜΕΑ διατέθηκαν, συνολικά, το εξεταζόμενο διάστημα 25,549 εκατ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που συνιστά αύξηση κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Μάλιστα, το 4ο τρίμηνο του 2014 αποτέλεσε την τρίτη συνεχόμενη θετική επίδοση για τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή ΕΜΕΑ.

Θυμίζουμε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις, το ίδιο διάστημα, αν και υπερέβησαν - για πρώτη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο - τα 80,8 εκατ. τεμάχια, ήταν μειωμένες κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι αναλυτές της IDC παρατηρούν ότι η περιοχή της Δυτικής Ευρώπης συνεισέφερε τα μέγιστα στη θετική πορεία των πωλήσεων στην ΕΜΕΑ, καταγράφοντας άνοδο κατά 10,7%, με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να “τρέχει” με 18,7% και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (MEA) να μεγεθύνεται κατά 2,6%.

 Από τις επιμέρους υποκατηγορίες της αγοράς, οι πωλήσεις φορητών PCs αυξήθηκαν, το 4ο τρίμηνο, κατά 5,3% σε σχέση με πέρσι, με τους σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές να κερδίζουν έδαφος, που - ποσοστιαία - μεταφράστηκε σε 3,5%.

Top 5 Κατασκευαστές, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ), Πωλήσεις Η/Υ* 4ο τρίμηνο 2014, προκαταρκτικά στοιχεία (σε χιλ. τεμ.)

Πηγή: IDC EMEA Quarterly PC Tracker, Προκαταρκτικά, 4ο τρίμηνο 2014, Ιανουάριος 2015
* Πωλήσεις Η/Υ = σταθεροί και notebooks