Αισθητή υποχώρηση στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Απρίλιο

Έρευνες - Μελέτες

05 Μαΐου 2020

Υπό την επίδραση της υγειονομικής κρίσης του νέου κορωνοϊού, βρέθηκε η ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο υποχώρησε τόσο έναντι του προηγούμενου μήνα, όσο και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο υποχώρησε έναντι του Μαρτίου, αλλά και σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτεραΟ δείκτης διαμορφώθηκε στις 69 μονάδες (από 90,8 μονάδες τον Μάρτιο), κατά πολύ χαμηλότερα από τον Απρίλιο του 2020 (98,6 μονάδες). Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο, επιδείνωση επιχειρηματικών προσδοκιών σημειώθηκε σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αλλά και στον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Στον κλάδο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά τον Απρίλιο και ισοσκελίστηκαν (από +13 μονάδες). Παράλληλα, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε, χάνοντας 13 μονάδες, και διαμορφώθηκε στις -7 μονάδες. Στις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε έντονη κάμψη στις -43 μονάδες (από +10 μονάδες πέρσι τον Απρίλιο). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το θετικό ισοζύγιο εξασθένησε ελαφρά και κινήθηκε στις +13 μονάδες (από +26 μονάδες τον Απρίλιο του 2020). Ταυτόχρονα, οι αρνητικές προβλέψεις για τις τιμές υποχώρησαν στις -3 μονάδες (από -6 μονάδες έναν χρόνο νωρίτερα).

Τέλος, μια στις πέντε επιχειρήσεις του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 35% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, ένα 10% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 33% άλλους συγκυριακούς παράγοντες, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους. 

Η εικόνα στην Ελλάδα
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα επιδεινώθηκε έντονα τον Απρίλιο και υποχώρησε στις 99,3 μονάδες έναντι 109,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω των πρόσφατων εξελίξεων σχετικά με την πανδημία, Επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, με την τάση να είναι εντονότερη στις Κατασκευές, στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο, με εξαίρεση τα Τρόφιμα – Ποτά, όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος.

Ηπιότερη ήταν η υποχώρηση στη Βιομηχανία, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη η απαισιοδοξία κλιμακώθηκε έντονα, με πολύ περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και των οικονομικών των ίδιων στους επόμενους 12 μήνες.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, το σύνολο της πρωτογενούς έρευνας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, στην οποία εφαρμόστηκαν εγχωρίως τα πλέον αυστηρά έως τώρα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, με άμεση επίπτωση στις συνθήκες εργασίας και κατανάλωσης.

“Η ελληνική οικονομία έχει λιγότερες εξαγωγές αγαθών και πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό της θερινής περιόδου, συνεπώς το ισχυρότερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επέλθει χρονικά αργότερα σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές. Η ένταση και η διάρκεια των επιπτώσεων της πανδημίας στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις παρεμβάσεις πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν και ισχυρό δημοσιονομικό αντίκτυπο”, αναφέρει το Ινστιτούτο. 

Κατάρρευση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κατέρρευσε τον Απρίλιο τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., ως συνέπεια της πανδημίας. Στην πρώτη μειώθηκε κατά 27,2 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 67 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. η μείωση ήταν λίγο μεγαλύτερη, κατά 28,8 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 65,8 μονάδες. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, πρόκειται για την ισχυρότερη μηνιαία μεταβολή από το 1985, με τους δείκτες να κινούνται, πλέον, στα επίπεδα της οικονομικής ύφεσης του 2009.

Η εξασθένιση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες (-32,7), στο Λιανικό εμπόριο (-19,7) και στη Βιομηχανία (-19,2) ήταν εντονότερη, ενώ στις Κατασκευές (-15,1) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (-11,1) η επιδείνωση ήταν σχετικά πιο ήπια. Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε εντονότερα στην Ολλανδία (-32,6), στην Ισπανία (-26,0) και στη Γερμανία (-19,9), ηπιότερα στη Γαλλία (-16,3), ενώ στην Ιταλία τα αυστηρά μέτρα δεν επέτρεψαν στην έρευνα να πραγματοποιηθεί. Στις περισσότερες χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηματολογίων της έρευνας συλλέχθηκε κατά την εφαρμογή μέτρων καθολικής απαγόρευσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ