Έρευνες - Μελέτες

Οι μισοί Έλληνες θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη βοηθητική και χρήσιμη

artintel

Από επιστημονική φαντασία, που ήταν κάποτε, τείνουν να γίνουν πλέον τμήμα της καθημερινότητας. Τα ρομπότ και οι “έξυπνες” συσκευές με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI), αυξάνουν τις δυνατότητές τους και τροφοδοτούν ένα νέο κύμα τεχνολογικής ανάπτυξης. Αυτήν την εικόνα συμμερίζονται και οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν τα οφέλη του ΑΙ, αλλά ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους, αν πέσει σε λάθος χέρια.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα οφέλη του ΑΙ, αλλά ανησυχούν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος τους, αν πέσει σε λάθος χέριαΣχεδόν ένας στους δύο Έλληνες θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι “Βοηθητική” (47%)  και “Χρήσιμη” (48%). Μάλιστα, το 61,6% πιστεύει πως οι “έξυπνες” ρομποτικές συσκευές, που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, θα συμβάλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας στο μέλλον, ενώ το 48,1% πως θα του προσφέρουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Σαφέστατα, όπως φανερώνει σχετική έρευνα της Kaspersky, εκτός από τα θετικά συναισθήματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την εξέλιξή της, υπάρχουν και ανησυχίες, που σχετίζονται με το AI.

Οι ανησυχίες αυτές επικεντρώνονται, κυρίως, στους δυνητικά αρνητικούς τρόπους χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στην ασφάλεια και τους κανονισμούς των “έξυπνων” συσκευών, που βασίζονται στο AI. Ειδικότερα, πάνω από τους μισούς Έλληνες (55,9%) ανησυχούν ότι κάποιοι τους ακούν μέσω των “έξυπνων” συσκευών στο σπίτι τους. Επίσης, το 63,7% πιστεύει πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι, που να ελέγχουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επιπρόσθετα, σχεδόν 7 στους 10 (69,6%) εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν “έξυπνες” συσκευές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη, για να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την άδεια τους. Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι, τα υψηλότερα ποσοστά στις παραπάνω απαντήσεις, εντοπίζονται στο λεγόμενο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή στις ηλικίες 18-34. 

Ανησυχίες
Στο μεταξύ, ένα ποσοστό της τάξης του 66% εκφράζει την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών. Γενικά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμμερίζονται την άποψη πως ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στην τεχνολογική εξέλιξη αυτή καθ’ αυτή. “Το βασικό που θα πρέπει να θυμούνται οι καταναλωτές είναι ότι, ενώ οι λύσεις AI από μόνες τους δεν μπορούν να τους ξεπεράσουν σε ευφυΐα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν με κακόβουλο τρόπο και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο”, αναφέρουν οι αναλυτές. 

Ανθρωποκεντρική προσέγγιση
“Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική ΤΝ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και με δράσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το GDPR, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των δεδομένων τους”, σημειώνει η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.