Έρευνες - Μελέτες

Πτώση 3,4% στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων λόγω COVID-19

smart_people_1

Το 2021 θα πρέπει να αναμένεται η επιστροφή της παγκόσμιας τηλεπικοινωνιακής αγοράς σε θετικό έδαφος, αφού το τρέχον έτος ο κλάδος θα βρεθεί με αρνητικό πρόσημο, ως συνέπεια της κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Το 2020, τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στις αναπτυγμένες αγορές του πλανήτη θα υποχωρήσουν σε ποσοστό της τάξης του 3,4%, ενώ για το 2021 το πρόσημο - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Analysys Mason - θα είναι θετικό κατά 0,8%.

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος το 2021, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,8%Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, πρόβλεψη που αναθεωρείται επί τα χείρω εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Σε απόλυτα μεγέθη, ο συνολικός αντίκτυπος για τους φορείς εκμετάλλευσης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ήτοι τα χαμένα έσοδα, εκτιμώνται ετησίως σε $40 δισ.

Η έκθεση της Analysys Mason, πάντως, υποστηρίζει ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας σχετικά ανθεκτικός τομέας στην κρίση του COVID-19, με επιδόσεις που θα κινηθούν πάνω από τις αντίστοιχες του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ακόμη και με την κρίση του νέου κορωνοϊού, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος θα αντιπροσωπεύει το 2,0% του ΑΕΠ το 2020, καταγράφοντας αύξηση, από το 1,9%, που ήταν το 2019.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα της εταιρείας εστιάζει σε 32 ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλη την Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Βασίζεται σε μια προβλεπόμενη πτώση του ΑΕΠ για αυτές τις χώρες κατά 6% το 2020, την οποία θα διαδεχθεί αύξηση κατά 4,6% το 2021. 

Αρνητικός αντίκτυπος
Ο κύριος αρνητικός αντίκτυπος στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προέλθει από την απότομη μείωση των εσόδων από τις υπηρεσίες των επιχειρήσεων, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Η μείωση των εσόδων το 2020 αναμένεται να προκληθεί, επίσης, από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας, καθώς και από το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί από τις υπηρεσίες προς καταναλωτές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των φορέων εκμετάλλευσης και οι οποίες θα επιδείξουν τα μεγαλύτερα επίπεδα ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. “Οι καταναλωτές αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων για τις τηλεπικοινωνίες και αυτό το τμήμα θα είναι σχετικά ανθεκτικό κατά την ύφεση”, αναφέρουν οι ερευνητές.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση αναμένεται να επηρεάσει και τα επενδυτικά πλάνα των εταιρειών του κλάδου, με το capex να μειώνεται το 2020, ωστόσο, τα περιθώρια EBITDA - κατά τους αναλυτές - δεν προβλέπεται να επηρεαστούν δραστικά. “Οι πάροχοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την επίδραση της πανδημίας στην κερδοφορία τους, εστιάζοντας την προσοχή τους στα μέτρα για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας”, υπογραμμίζει η Analysys Mason.