Μειώνεται η ζήτηση για εταιρικούς υπολογιστές λόγω του κορωνοϊού

Έρευνες - Μελέτες

21 Απριλίου 2020

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για εταιρική χρήση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέγραψε το 2019 εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,8%. Η ανάπτυξη αυτή φαίνεται ότι δεν θα επαναληφθεί το 2020, καθώς η ζήτηση για υπολογιστές (επιτραπέζιους, φορητούς, συσκευές 2 σε 1) κάμπτεται από την πανδημία του κορωνοϊού.  

Η προβλεπόμενη για το 2020 αύξηση πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρατείνεται για το 2021Η αναμενόμενη για το 2020 αύξηση του αριθμού των πωλήσεων PCs για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω της μετάβασης από τα Windows 7 στα Windows 10, δεν θα πρέπει να αναμένεται πλέον νωρίτερα από το 2021, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του COVID-19. Για το τρέχον έτος, ο ρυθμός αύξησης των αποστολών υπολογιστών στον τομέα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) θα μειωθεί στο 1%. Η επιβράδυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των διακοπών στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, που προκάλεσε και προκαλεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Με αυτό το δεδομένο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος του COVID-19 στην αγορά των υπολογιστών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξασθενήσει έως τον Ιούνιο του 2020. Εφόσον αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, η ανάκαμψη των πωλήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα θα ξεκινήσει από το 2ο εξάμηνο του 2020 και κυρίως από το 2021. Σχετικό report της Analysys Mason προβλέπει ότι ο αριθμός των αποστολών υπολογιστών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξάνεται κατά μέσο όρο με ρυθμό 1,1% έως το 2024, οπότε και θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 123,5 εκατ. μονάδων. 

Επιμέρους κατηγορίες
Η προβλεπόμενη για το 2020 αύξηση των πωλήσεων υπολογιστών για μικρομεσαίες εταιρείες κατά 1% αναμένεται να προέλθει κυρίως από τις συσκευές “2 σε 1”, κατηγορία η οποία και πριν από την κρίση του κορωνοϊού διευρυνόταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι οι υπόλοιπες. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις εταιρικών συσκευών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις της συγκεκριμένης κατηγορία αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,6% έως το 2024 και θα φτάσει τα 30 εκατ. μονάδες.

Η έρευνα της εταιρείας διαπιστώνει ότι το 45% των στελεχών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν στην κατοχή τους έναν υπολογιστή “2 σε 1”. Οι κλάδοι, που χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο αυτού του τύπου τις συσκευές, είναι οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και το real estate.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα των επιτραπέζιων υπολογιστών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζει να μειώνεται. Η αύξηση των πωλήσεων τους θα κινηθεί ετησίως στο 3,1% έως το 2024. 

Προετοιμασία
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι προμηθευτές πρέπει να χαράξουν άμεσα πλάνα για την αντιμετώπιση της έλλειψης αποθεμάτων και των αρρυθμιών στην εφοδιαστική αλυσίδα, αν θέλουν να χειριστούν επιτυχώς την αύξηση της ζήτησης, που αναμένεται το 2021. “Είναι σημαντικό για τους προμηθευτές να ανταποκριθούν στη ζήτηση το 2021 για να διατηρήσουν τη δυναμική της αγοράς και να ανταποκριθούν στον κύκλο αναβάθμισης των συσκευών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”, επισημαίνει η Analysis Maison.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ