Ο κορωνοϊός αύξησε τις πωλήσεις notebooks και tablets κατά ένα τρίτο στην Ευρώπη

Έρευνες - Μελέτες

13 Απριλίου 2020

Ευεργετική επίδραση στην αγορά υπολογιστικών συσκευών προκαλεί ως παράπλευρη …ωφέλεια η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Στην Ευρώπη, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα από τον COVID-19 με εκτεταμένα lockdowns σε όλη την ήπειρο να έχουν κάνει την τηλε-εργασία το νέο μοντέλο απασχόλησης, η αύξηση στις πωλήσεις ήταν ορατή κατά το 1ο τρίμηνο του 2020.

Το Work-at-Home προκαλεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση για notebooks και tablets σε ολόκληρη την Ευρώπη, λέει η IDCΣύμφωνα με τα στοιχεία της IDC EMEA, οι πωλήσεις notebooks και tablets, τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, αυξήθηκε στην Ευρώπη κατά ένα τρίτο. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η αυξημένη ζήτηση, που δημιουργεί το work-at-home, αλλά και οι ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης έχουν δώσει ώθηση στην αγορά των συγκεκριμένων συσκευών στην Ευρώπη.

Αυτό, πάντως, έχει προκαλέσει πίεση σε πολλούς λιανοπωλητές και διανομείς στη Δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα αποθέματα. Η διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού στην Κίνα μετά από την απομόνωση της επαρχίας του Wuhan μείωσε τις παραδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κατά περίπου 15-20% το πρώτο τρίμηνο. Η μείωση αυτή είναι περισσότερο και από αναμενόμενη, αφού τουλάχιστον το 90% των notebooks και tablets, που εισάγονται στην Ευρώπη, κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Κίνα.

Αναφορικά με την πορεία της αγοράς κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, αλλά και για το υπόλοιπο της χρήσης του 2020, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι αφενός ο τομέας της παραγωγής στην Κίνα να έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό. Αφετέρου, ωστόσο, οι αρρυθμίες στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων στην Ευρώπη, συνηγορούν υπέρ των καθυστερήσεων στις προθεσμίες παράδοσης, γεγονός που καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις. 

Αυξημένη ζήτηση
Αυξημένες ήταν το εξεταζόμενο διάστημα και οι πωλήσεις notebooks και tablets στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπου επίσης έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας. Αυτή η αυξημένη ζήτηση προήλθε τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τις εταιρείες, που επιθυμούν να αγοράσουν υπολογιστές για το προσωπικό τους, ώστε να μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Το ερώτημα πλέον - κατά τους αναλυτές - είναι εάν η άνοδος της ζήτησης, που διαπιστώθηκε κατά το 1ο τρίμηνο, θα διατηρηθεί, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις παραπαίουν και πολλές κινούνται με κριτήριο την εξοικονόμηση κόστους και την περικοπή δαπανών. Οι προβλέψεις των αναλυτών είναι ότι ο τομέας των προσωπικών υπολογιστών δεν θα υποφέρει τόσο από την ταχεία συρρίκνωση των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων. Κι αυτό, γιατί για πολλούς τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι καθοριστικής σημασίας να εξασφαλίσουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων τους από το σπίτι. Ωστόσο, η IDC αναμένει πολλές εμπορικές παραγγελίες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που λειτουργούν με τηλε-εργασία θα αποθαρρυνθούν, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να εξοικονομήσουν κεφάλαια.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ