Έρευνες - Μελέτες

Απαισιόδοξοι οι Έλληνες CEOs για την πορεία της οικονομίας λόγω COVID-19

ceosnew

Σαρωτική είναι η επίδραση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, με το οικονομικό κλίμα στην εγχώρια αγορά να επιδεινώνεται σημαντικά, εξαιτίας του COVID-19. Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs, σχεδόν 9 στους 10, συμφωνεί ότι η πανδημία θα έχει υψηλού επιπέδου αρνητική επίδραση στην οικονομία. Μόνο το 6% των CEOs δηλώνει ότι η επίπτωση θα είναι μεν αρνητική, αλλά με πολύ μικρή έως μέτρια ένταση, ποσοστό ωστόσο που διπλασιάζεται σε 12% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Σημαντική επιδείνωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2020, ελέω κορωνοϊούΟ γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος, που διεξάγεται σε  δείγμα 2.540 CEOs των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index), υποχώρησε σημαντικά το 1ο τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στις 123 μονάδες. Αν και η κρίση επηρεάζει ασύμμετρα τους διάφορους κλάδους, η αβεβαιότητα των CEOs για την μελλοντική κατάσταση της οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι γενική.

Αναλυτικά, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index), καθώς και ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index), σημείωσαν πτώση. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε πτώση στις 187 μονάδες, έναντι 267 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι βελτιώθηκε η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας μειώθηκε σε 38%, έναντι 77% το προηγούμενο τρίμηνο. Αντίθετα αυξήθηκε από 2% το προηγούμενο τρίμηνο σε 42% το ποσοστό των CEOs, που δηλώνει ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί συγκρινόμενη με ένα έτος πριν. 

Αδύναμες προσδοκίες
Ακόμη χειρότερα, ο δείκτης πρόβλεψης της οικονομικής κατάστασης της χώρας ένα έτος μετά μειώθηκε δραματικά στις 122 μονάδες έναντι 263 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι καλύτερη στο επόμενο έτος, μειώθηκε σε 19% έναντι 94% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 61% των CEOs δηλώνουν ότι θα είναι χειρότερη.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών αβεβαιότητας, ποσοστό 12% των CEOs δεν μπορεί να πραγματοποιήσει προβλέψεις για το επόμενο έτος.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις μειώθηκε στις 157 μονάδες, έναντι 199 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση του κλάδου τους είναι καλύτερη σε σχέση με ένα έτος πριν ανήλθε σε 31%. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το 41% των CEOs, η τρέχουσα κατάσταση στον κλάδο είναι χειρότερη έναντι μόλις 10% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιπλέον, ο δείκτης προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση του κλάδου δραστηριοποίησης μειώθηκε στις 126 μονάδες, έναντι 222 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs που θεωρούν ότι σε ένα χρόνο οι κλάδοι, όπου δραστηριοποιούνται θα είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με την τωρινή, διαμορφώθηκε σε 45% έναντι 4% το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, το 15% των CEOs δεν μπορούν να εκτιμήσουν την οικονομική κατάσταση του κλάδου τους στο επόμενο έτος. 

Δαπάνες
Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασε πτώση το 1ο τρίμηνο του 2020 και διαμορφώθηκε στις 115 μονάδες, έναντι 148 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνουν ότι η τρέχουσα επενδυτική δαπάνη των επιχειρήσεων είναι μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαμορφώθηκε σε 18% έναντι 8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Επίσης, ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών παρουσίασε σημαντική μείωση στις 107 μονάδες έναντι 166 το προηγούμενο τρίμηνο. Το ποσοστό των CEOs, που δηλώνει ότι οι επενδυτική δαπάνη στις επιχειρήσεις που διοικούν θα είναι μειωμένη κατά τον επόμενο χρόνο, διαμορφώθηκε σε 27%, μερίδιο που αυξάνεται σε 46% για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, το 18% των CEOs εκφράζει την πεποίθηση ότι στο επόμενο έτος οι επενδύσεις στις επιχειρήσεις τους θα είναι αυξημένες.