Περικόπτεται κατά το ήμισυ ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς ΤΠΕ

Έρευνες - Μελέτες

17 Μαρτίου 2020

Μείωση κατά 50% του ρυθμού ανάπτυξης της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη θα επιφέρει - με βάση τουλάχιστον τα μέχρι σήμερα δεδομένα - η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού. Πλέον, ο αναμενόμενος ρυθμός ανάπτυξης των πανευρωπαϊκών δαπανών για ΤΠΕ το 2020 περιορίζεται κατά το ήμισυ έναντι των αρχικών προβλέψεων και τοποθετείται στο 1,4% από 2,8%, που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Δεκέμβριο του 2019.

Οι δαπάνες για ΤΠΕ θα αυξηθούν κατά 1,4% το 2020 έναντι 2,8%, που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Το απαισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για 0,2%Αυτό αποτελεί το ήπια αρνητικό σενάριο, ενώ με βάση το πιο απαισιόδοξο, οι ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ θα καταγράψουν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,2% το 2020, με όλους τους τομείς, εκτός από το λογισμικό, να σημειώνουν αρνητική επίδοση.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις συνολικές δαπάνες ΤΠΕ στην Ευρώπη ανήκει στην εταιρεία IDC και έρχεται σε συνέχεια των μέτρων, που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάσχεση της περαιτέρω διασποράς του ιού. “Οι Ευρωπαίοι προμηθευτές, αλλά και οι καταναλωτές τεχνολογίας, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προσαρμόζονται ταχύτατα στις διαταραχές και τις εξαιρετικά ταχείες αλλαγές των συνθηκών στην αγορά. Σε ένα τέτοιο ρευστό περιβάλλον είναι ακόμα νωρίς να αξιολογηθεί πλήρως η συνολική εικόνα των επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές ΤΠΕ”, αναφέρει η IDC, καλώντας τις εταιρείες του κλάδου να κινηθούν άμεσα, ώστε να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους. 

Πιθανά σενάρια
Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, οι αναλυτές, η υγειονομική πανδημία δεν αποκλείεται να έχει και θετικές επιπτώσεις σε μια σειρά από υποκατηγορίες της αγοράς ΤΠΕ, όπως η εξ αποστάσεως φροντίδα ασθενών, αλλά και η εξυπηρέτηση πελατών, πολιτών, σπουδαστών ή και εργαζομένων. Στους παραπάνω τομείς, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως, η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων μοιάζει να είναι επιβεβλημένη, όπως άλλωστε δείχνει η εμπειρία από τον COVID-19.

Η IDC ξεκαθαρίζει σε κάθε περίπτωση ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να προεξοφλήσει κανείς την επίδραση του COVID-19 στις δαπάνες για ΤΠΕ στην αγορά της Ευρώπης ακόμη και σε βραχυπρόθεσμο πολλώ δε μάλλον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Από το πιο ήπιο σενάριο που κάνει για περιορισμένης κλίμακας συνέπειες μέχρι το λιγότερο αισιόδοξο φαινόμενο του “ντόμινο σε παγκόσμια κλίμακα” όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, σύμφωνα με τους αναλυτές.

“Η κρίση του COVID-19 δεν έχει φθάσει το επίπεδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών για ΤΠΕ από την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2013-2014”, σημειώνει η εταιρεία.

Οι νέες ασθενέστερες προοπτικές της αγοράς ΤΠΕ στην Ευρώπη διαμορφώνονται, κυρίως, από τις χαμηλότερες προσδοκίες στον τομέα του hardware και των υπηρεσιών. Οι κατηγορίες του λογισμικού και των τηλεπικοινωνιών θα επηρεαστούν, επίσης, αλλά οι επιπτώσεις αυτές ήταν λιγότερο εμφανείς. “Η αυξανόμενη ανάγκη για εξ αποστάσεως εργασία θα δώσει ώθηση στη ζήτηση υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για συνεργατικές εφαρμογές και πλατφόρμες”, αναφέρει η IDC.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ