Παγκόσμια έξαρση του φαινομένου του mobile stalking

Έρευνες - Μελέτες

06 Μαρτίου 2020

Εντυπωσιακή αύξηση στη χρήση stalkerware σε φορητές συσκευές καταγράφεται, σε παγκόσμιο επίπεδο, με το φαινόμενο να βρίσκεται σε άνοδο και στην Ελλάδα. Το Stalkerware αποτελεί ειδικό εμπορικό λογισμικό κατασκοπίας, το οποίο εγκαθίσταται χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της συσκευής, για να μεταφέρει τις προσωπικές πληροφορίες του θύματος - εικόνες, βίντεο, συνομιλίες, γεωγραφικά δεδομένα - σε έναν κεντρικό server, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον κάποιου ατόμου, είτε για να προκαλέσει συναισθηματικό ή πραγματικό κακό.

Η χρήση των mobile stalkerware αυξήθηκε κατά 67% παγκοσμίως και κατά 26% στην Ελλάδα από το 2018 ως το 2019Σχετική ανάλυση της Kaspersky δείχνει ότι ο παγκόσμιος αριθμός των χρηστών φορητών συσκευών, που δέχθηκαν επίθεση από stalkerware, αυξήθηκε κατά 67% παγκοσμίως κατά το προηγούμενο έτος: από 40.386 χρήστες κινητού τηλεφώνου που επηρεάστηκαν το 2018, στους 67.500 το 2019. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος αριθμός αυξήθηκε κατά 26% το 2019 σε σύγκριση με το 2018.

Η έρευνα δείχνει, εξάλλου, ότι οι γυναίκες είναι σημαντικά πιθανότερο να πέσουν θύματα, διαδικτυακής, σεξουαλικής παρενόχλησης και ψηφιακού stalking σε σύγκριση  με τους άντρες και οι συνέπειες αυτού του είδους της βίας είναι περισσότερο τραυματικές για τα θύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 5% των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι έχει βιώσει ένα ή περισσότερα περιστατικά stalking από την ηλικία των 15.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Kaspersky θέλει να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να προσπαθήσει να προστατεύσει τις γυναίκες από αυτήν την ψηφιακή απειλή. 

Ενδείξεις ύπαρξης stalkerware
Οι πέντε πιο σαφείς ενδείξεις ύπαρξης stalkerware στο smartphone κάποιου χρήστη είναι:

- Η αυξημένη χρήση δεδομένων. Οι κατασκοπικές εφαρμογές απαιτούν πρόσβαση στο internet για να μπορούν να μεταφέρουν τα καταγεγραμμένα δεδομένα. Αν υπάρχει μια ανεξήγητη αύξηση στη χρήση δεδομένων, υπάρχει μία πιθανότητα το smartphone να έχει “μολυνθεί” με stalkerware.

- Η κακή λειτουργία της μπαταρίας και η χαμηλή της απόδοση. Λόγω της συνεχούς δραστηριότητας στο παρασκήνιο, οι stalkerware εφαρμογές καταναλώνουν πολλή μνήμη, CPU και μπαταρία. Επομένως, ελέγχετε τακτικά ποιές από τις εφαρμογές σας, χρησιμοποιούν τους πόρους του smartphone σας.

- Άγνωστες εφαρμογές. Δώστε προσοχή σε εφαρμογές που δεν ανακαλείτε να έχετε εγκαταστήσει. Μπορεί να είναι λογισμικό επιτήρησης εγκατεστημένο στη συσκευή χωρίς τη συγκατάθεση σας.

- Ύποπτος θόρυβος στο παρασκήνιο. Αν ακούτε παράξενους θορύβους στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια των κλήσεων, δεν σημαίνει πως πάντα φταίει η κακή σύνδεση. Μερικές stalkerware εφαρμογές μπορούν να καταγράψουν τηλεφωνικές κλήσεις. Αν αυτό το πρόβλημα υφίσταται συχνά, τουλάχιστον προσέξτε το.

- Άνθρωποι γνωρίζουν προσωπικές σας πληροφορίες. Αν άνθρωποι στους οποίους δεν δώσατε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα ή στους λογαριασμούς σας,  γνωρίζουν για φωτογραφίες που τραβήξατε πρόσφατα, μέρη που επισκεφθήκατε ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, μπορεί να έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα μέσω stalkerware”. 

Μέσα προστασίας
Οι συμβουλές της Kaspersky για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του stalkerware είναι:

“- Εμποδίστε την εγκατάσταση προγραμμάτων από άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις του smartphone σας για να προστατευθείτε από stalkerware και κακόβουλο λογισμικό.

- Χρησιμοποιείτε έναν αξιόπιστο κωδικό που δεν θα πρέπει να γνωρίζει κανένας άλλος - ακόμη κι αν είναι μέλος της οικογένειας ή άνθρωπος που εμπιστεύεστε.

- Μην αποθηκεύετε άγνωστα αρχεία ή εφαρμογές σε προσωπικές συσκευές, καθώς αυτές μπορούν να βλάψουν το ιδιωτικό σας απόρρητο.

- Αν ο πρώην σύντροφος σας είχε πρόσβαση στις προσωπικές σας συσκευές, αλλάξτε αμέσως τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλες, όταν η σχέση τελειώσει.

- Ελέγχετε όλες τις εφαρμογές σας σε τακτά χρονικά διαστήματα για να διαπιστώστε αν έχουν εγκατασταθεί ύποπτα προγράμματα χωρίς την συγκατάθεσή σας. Διαγράψτε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε.

- Χρησιμοποιήστε μία αξιόπιστη λύση ασφάλειας”. 

Διεθνής Συμμαχία ενάντια στο Stalkerware
Μαζί με εννιά αναγνωρισμένες επιχειρήσεις και οργανισμούς, η Kaspersky παρουσίασε την παγκόσμια Συμμαχία Ενάντια στο Stalkerware στο τέλος του περασμένου έτους, για να ενώσει τις δυνάμεις ενάντια στο λογισμικό, που είναι σχεδιασμένο για τέτοιους σκοπούς. Αυτή η νέα ομάδα εργασίας με παγκόσμια δράση συνδυάζει την εξειδίκευση στους τομείς της βοήθειας των θυμάτων και της ψηφιακής ασφάλειας, προκειμένου να βοηθήσει αυτούς που έχουν επηρεαστεί από το stalkerware.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ