Έρευνες - Μελέτες

Η απάτη στις online πληρωμές θα κοστίσει $200 δισ. την περίοδο 2020-2024

Σε απώλειες άνω των $200 δισ. θα μεταφραστεί η ψηφιακή απάτη στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών την περίοδο 2020-2024. Για την ακρίβεια, στο ποσό αυτό εκτιμώνται οι συνέπειες της online απάτης στον τομέα του online εμπορίου, της μεταφοράς χρημάτων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ηλεκτρονικής έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων.

Το κόστος της απάτης στις online πληρωμές θα μεγεθύνεται τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας των επιθέσεωνΝέα έρευνα της Juniper Research διαπιστώνει ότι το κόστος της απάτης στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών θα μεγεθύνεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητας των προσπαθειών εξαπάτησης και του αυξανόμενου αριθμού των επιτιθέμενων φορέων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας (Online Payment Fraud: Emerging Threats, Segment Analysis & Market Forecasts 2020-2024), ο τομέας των ηλεκτρονικών πληρωμών εξελίσσεται σε ένα διαρκώς και πιο πρόσφορο έδαφος για τους ψηφιακούς απατεώνες.

Η έρευνα συνιστά σε όλους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου των πληρωμών να επικεντρωθούν σε μια συνολική πολυκαναλική (omnichannel) προσέγγιση της ψηφιακής απάτης για τον μετριασμό αυτών των προκλήσεων. “Αυτή η προσέγγιση πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την αυστηρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στα σημεία πρόσβασης, όσο και τα αναλυτικά στοιχεία όπως η εκμάθηση μηχανών, για τον εντοπισμό παραπλανητικών συμπεριφοριστικών προτύπων”, αναφέρουν οι αναλυτές. Με αυτό το σκεπτικό, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μηχανική μάθηση είναι ζωτικής σημασίας θέμα για την καταπολέμηση των αυξανόμενων κρουσμάτων απάτης στον τομέα των πληρωμών. 

Η μηχανική μάθηση
Η έρευνα διαπίστωσε ότι η μηχανική μάθηση έχει γίνει ένα κρίσιμο εργαλείο στο “οπλοστάσιο” ανίχνευσης και πρόληψης της ψηφιακής απάτης, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους της βιομηχανίας πληρωμών να αναλύουν τις ροές συναλλαγών με ολιστικό τρόπο, αποκωδικοποιώντας κρυφές ενδείξεις για δόλιες συμπεριφορές.

“Ο ταχέως εξελισσόμενος χαρακτήρας της απάτης στις ηλεκτρονικές πληρωμές και η αυξημένη πολυπλοκότητα στις μεθόδους επίθεσης, απαιτεί την εφαρμογή των τεχνολογιών μηχανικής μάθησης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Η συνεχής καινοτομία στην ανάλυση και τα μοντέλα δεδομένων είναι ολοένα και πιο σημαντική για τον περιορισμό των δόλιων συμπεριφορών στις πληρωμές”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, το πεδίο, όπου αυξάνονται ταχύτερα τα κρούσματα απάτης στον τομέα των πληρωμών, είναι αυτό της μεταφοράς χρημάτων, σύμφωνα με την έρευνα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η απάτη στον τομέα της online μεταφοράς χρημάτων θα αυξηθεί με ρυθμό της τάξης του 130% από το 2020 έως το 2024. Η τάση αυτή, μάλιστα, θα είναι ιδιαίτερα ισχυρή στις αναδυόμενες αγορές, όπου οι ηλεκτρονικές πληρωμές και δη η online μεταφορά χρημάτων γνωρίζουν, ήδη, μεγάλη ανάπτυξη και θα συνεχίσουν να γίνονται ακόμη πιο δημοφιλείς τα επόμενα χρόνια.