Οι παγκόσμιες δαπάνες για ΤΠΕ θα ανέλθουν σε $4,3 τρισ. το 2020

Έρευνες - Μελέτες

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

19 Φεβρουαρίου 2020

Σε ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού κινείται η παγκόσμια οικονομία, αλλά και κάθε πτυχή της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα οι δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να οδηγούνται σε διαρκή άνοδο. Οι παγκόσμιες δαπάνες για ΤΠΕ αναμένεται να φτάσουν το 2020 τα $4,3 τρισ., ποσό που συνιστά αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι συσκευές, οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες πληροφορικής θα είναι οι τομείς, που θα οδηγήσουν την αγορά ΤΠΕ σε άνοδο κατά 3,6% το 2020 έναντι του περασμένου έτους.

Συσκευές, εφαρμογές και υπηρεσίες πληροφορικής θα οδηγήσουν την αγορά ΤΠΕ σε άνοδο κατά 3,6% το 2020

Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC) ο κλάδος των επιχειρήσεων και ο Δημόσιος τομέας θα είναι οι πιο ενεργοί επενδυτές σε ΤΠΕ κατά το τρέχον έτος. Το hardware, το software και οι υπηρεσίες IT, όπως και οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών δαπανών, ανερχόμενες σε $2,7 τρισ. το τρέχον έτος, με τις καταναλωτικές δαπάνες να αποτελούν το υπόλοιπο.


Οι παράγοντες, που συγκρατούν την αγορά ΤΠΕ από περαιτέρω άνοδο κατά το 2020, είναι πιο αργοί ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, οι αδύναμες επιχειρηματικές επενδύσεις και προσδοκίες, σε συνδυασμό με τις προστατευτικές πολιτικές, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και τη συμφωνία για το Brexit.

Μετατόπιση δαπανών
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δρα καταλυτικά στην αγορά ΤΠΕ με τις σχετικές δαπάνες να μετατοπίζονται προς τις τεχνολογίες που υποστηρίζουν την ψηφιοποίηση, δηλαδή το cloud, την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Στο μεταξύ, τέσσερις κλάδοι, οι τράπεζες, η μεταποίηση, οι επαγγελματικές υπηρεσίες και οι τηλεπικοινωνίες, θα παράγουν το 40% όλων των επαγγελματικών δαπανών ΤΠΕ το 2020, με τις υπηρεσίες πληροφορικής να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των δαπανών και στους τέσσερις κλάδους. Οι επενδυτικές προτεραιότητες ποικίλλουν, καθώς τράπεζες και μεταποίηση επικεντρώνονται στις εφαρμογές, ενώ οι τηλεπικοινωνίες και οι επαγγελματικές υπηρεσίες επενδύουν σε υποδομές.

Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μισές επαγγελματικές δαπάνες ΤΠΕ το 2020 θα προέρχονται από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 1.000 εργαζόμενους), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις (10-99 εργαζόμενοι) και οι μεσαίες επιχειρήσεις (100-499 εργαζόμενοι) θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 28%.

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τον ψηφιακό μετασχηματισμό για να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζει. Οι ψηφιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία, που σχετίζεται με το ψηφιακό μετασχηματισμό, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να επιτύχουν διψήφια αύξηση εσόδων, έναντι εκείνων που δεν εμπλέκονται με τις επενδύσεις στον κλάδο”, αναφέρει η IDC.

Τέλος, όσον αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες για ΤΠΕ αυτές θα αυξηθούν φέτος με πολύ χαμηλότερο ρυθμό (0,7%) και θα κυριαρχούνται από τις αγορές υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (δεδομένων και φωνής) και συσκευών (smartphones, φορητοί υπολογιστές και tablet).

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ