Έρευνες - Μελέτες

8 στις 10 ελληνικές εταιρείες θεωρούν πρόκληση των ψηφιακό μετασχηματισμό

technolo728

Στην κορυφή της λίστας με τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τοποθετεί η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όταν καλούνται να απαριθμήσουν τις κορυφαίες στρατηγικές προκλήσεις, που καθορίζουν και την πολιτική ανάπτυξής τους, οι 8 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα τοποθετούν στην πρώτη θέση τις εσωτερικές διαδικασίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας καταλαμβάνει η αποτελεσματικότητα των πωλήσεων, η επικέντρωση σε αγορές του εσωτερικού και η ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς 7 στις 10 εταιρείες αξιολογούν αυτές τις προτεραιότητες ως στρατηγικές προκλήσεις.

To 60% των ελληνικών εταιρειών προβλέπει αύξηση των επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό τους επόμενους 12 μήνεςΌσον αφορά στις προβλέψεις των ελληνικών επιχειρήσεων για την επενδυτική τους δραστηριότητα, το 60% προβλέπει αύξηση των επενδύσεων σε μηχανήματα και εξοπλισμό τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για μια επενδυτική προσδοκία που σαφέστατα συνδέεται με τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Την ίδια στιγμή, η 3 στις 10 εταιρείες στην Ελλάδα αναμένουν αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, πυλώνας που επίσης σχετίζεται με την ψηφιοποίηση των δραστηριοτήτων τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Grant Thornton για το ελληνικό επιχειρείν, η οποία παρουσιάστηκε κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Growth Awards 2020 από τη Eurobank και την Grant Thornton. Η μελέτη αξιολογεί 8.000 επιχειρήσεις από 92 κλάδους της οικονομίας, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη στρατηγική και πώς αυτές συνδέονται με τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες.  

Περί αισιοδοξίας
Η έρευνα δείχνει ότι οι 8 στις 10 ελληνικές εταιρείες είναι αισιόδοξες για την πορεία των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους. Η αντίστοιχη αναλογία στην Ευρώπη είναι 5 στις 10 εταιρείες να δηλώνουν αισιόδοξες για την πορεία των βασικών οικονομικών τους μεγεθών για τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με την έρευνα οι 5 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι η ανάπτυξή τους θα προέλθει μέσω των εξαγωγών, με 3 στις 10 να προσβλέπουν στην εξαγωγική δραστηριότητα στην Ευρώπη και 2 στις 10 στις εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο.

Σχετικά αισιόδοξες είναι στο μεταξύ οι ελληνικές επιχειρήσεις και σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη του απασχολούμενου προσωπικού τους επόμενους 12 μήνες. Συγκεκριμένα, 6 στα 10 στελέχη αναμένουν αύξηση της απασχόληση, ενώ στην Ευρώπη η αντίστοιχη αναλογία είναι 4 στα 10 στελέχη. Στο μεταξύ, οι μισές ελληνικές εταιρείες αναμένουν αύξηση στους μισθούς του απασχολούμενου προσωπικού, ενώ στην Ευρώπη 7 στα 10 στελέχη αναμένουν αύξηση των μισθών.