Οι δαπάνες για την Πληροφορική θα αυξηθούν κατά 5% παγκοσμίως το 2020

Έρευνες - Μελέτες

18 Φεβρουαρίου 2020

Θετικές προοπτικές διαφαίνονται για την παγκόσμια αγορά Πληροφορικής το 2020, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Οι επενδύσεις σε Λογισμικό και Υπηρεσίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές στα περσινά επίπεδα, ενώ οι πωλήσεις smartphones αναμένεται να ανακάμψουν, υποβοηθούμενες από έναν νέο κύκλο αναβάθμισης που βασίζεται στην τεχνολογία 5G κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Το 5G θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες, ωστόσο, η επιβράδυνση των PCs και ο κορονοϊός «ψαλιδίζουν» τις προοπτικέςΗ μαζικότερη διείσδυση της τεχνολογίας 5G θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις διεθνείς δαπάνες για την Πληροφορική το 2020, ωστόσο, η επιβράδυνση στις πωλήσεις των PCs και η απειλή μιας παγκόσμιας επιδημίας του κορονοϊού είναι οι δύο παράγοντες που «ψαλιδίζουν» τις προοπτικές.

Πάντως, σε γενικές γραμμές οι ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 6% αναμένεται να συνεχιστούν κατά την επόμενη πενταετία, καθώς οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό συνεχίζουν να οδηγούν στη σταθερότητα των συνολικών επενδύσεων στην τεχνολογία. Η ισχυρή ανάπτυξη θα προέλθει από το Cloud, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Εικονική και Επαυξημένη Πραγματικότητα, το blockchain, το IoT, τα Big Data & Analytics και από τις ρομποτικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Data Corporation (IDC), οι συνολικές δαπάνες ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (+ 1%) και των νέων τεχνολογιών όπως το Internet of Things και η ρομποτική (+ 16%), θα αυξηθούν κατά 6% το 2020 σε 5,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ρυθμός των δαπανών για την Πληροφορική, εξαιρουμένων των πωλήσεων smartphones, αναμένεται να υποχωρήσει από 7% το 2019 σε 4% το 2020. Η IDC προβλέπει ότι οι επενδύσεις στην κατηγορία του Λογισμικού θα επιβραδυνθούν ελαφρά φέτος: ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί από 10% το περασμένο έτος σε λιγότερο από 9% το 2020.

Υποτονικές οι πωλήσεις PCs
Στο μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των δαπανών στις Υπηρεσίες Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 3% από 4% που ήταν το 2019. Η επιβράδυνση αυτή συνδέεται κυρίως με την παγκόσμια αγορά υπολογιστών, όπου το τέλος του πρόσφατου κύκλου αγορών (που οδηγείται εν μέρει από τις αναβαθμίσεις των Windows 10) θα οδηγήσει σε μείωση των πωλήσεων κατά 6% φέτος σε σύγκριση με την αύξηση των δαπανών για υπολογιστές κατά 7% πέρυσι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το πιο «ζωντανό» κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς Πληροφορικής θα είναι κατά το 2020 τα smartphones, με το 5G να λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της αύξησης των πωλήσεων. Ωστόσο, η σκιά της παγκόσμιας κρίσης με τον κορονοϊό φαίνεται ότι πέφτει βαριά στην αγορά τεχνολογίας. «Οι τρέχουσες προβλέψεις μας είναι για γενικά σταθερές τεχνολογικές δαπάνες το 2020, αλλά οι πωλήσεις PCs θα είναι πολύ χαμηλότερες από πέρυσι, ενώ οι επενδύσεις σε servers και συστήματα αποθήκευσης δεν θα ανακάμψουν στα επίπεδα ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν το 2018» αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο παράγων Κίνα
Οι ανησυχίες για την πορεία της αγοράς Πληροφορικής κατά το τρέχον έτος συνδέονται κυρίως με την αγορά της Κίνας, η οποία λειτουργεί ως αγορά βαρόμετρο για τον κλάδο του ΙΤ παγκοσμίως. Η Κίνα αναμενόταν να αυξήσει τις δαπάνες για τεχνολογίες Πληροφορικής κατά 12% το 2020, από 4% το 2019, καθώς η εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ και μια σταθεροποιητική οικονομία συνέβαλαν στην ανάκαμψη, ειδικά στις πωλήσεις smartphone. Ωστόσο, ο Coronavirus φαίνεται να αναστέλλει αυτή την ανάπτυξη, αν και -όπως σημειώνουν οι αναλυτές- είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ποσοτικά ο αντίκτυπος σε άλλες περιφερειακές αγορές του πλανήτη.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ