Έρευνες - Μελέτες

Οι πωλήσεις 5G smartphones θα οκταπλασιαστούν έως το 2021

5gsamsung20

Ως καταλύτης για την παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία δεν διάγει και τις πιο φωτεινές περιόδους της, αναμένεται να λειτουργήσει η τεχνολογία του 5G. Αρχής γενομένης από το 2020 οι πωλήσεις “έξυπνων” κινητών, οι οποίες υποχώρησαν το 2019, θα αρχίσουν να ανακάμπτουν, ωθούμενες από την καινοτομία της 5ης γενιάς κινητών επικοινωνιών. Ειδικότερα, οι πωλήσεις 5G smartphones εκτιμάται ότι θα οκταπλασιαστούν έως το 2021, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία. Φέτος, η αγορά των 5G κινητών υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 231 εκατ. συσκευών, έναντι πωλήσεων μόλις 29 εκατ. συσκευών το 2019. Για το 2021, αναμένεται διπλασιασμός των 5G smartphones, που θα διατεθούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ώθηση στις πωλήσεις 5G smartphones θα δώσει η αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης στα επίπεδα των $700-$800 την επόμενη διετίαΕυεργετικά για τις συσκευές επόμενης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία, θα λειτουργήσει η σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών διάθεσης των 5G enabled smartphones, η οποία υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των $700-$800 την επόμενη διετία, καθιστώντας τα πιο προσιτά οικονομικά σε ευρύτερα καταναλωτικά κοινά.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της εταιρείας Omdia (αποτελεί το προϊόν της συνένωσης των Ovum, Heavy Reading and Tractica), η αυξανόμενη διείσδυση του 5G θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μια σειρά από τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το 5G υπολογίζεται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence-AI). 

Ώθηση στο ΑΙ
Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς ΑΙ αναμένεται να εκτοξευθούν στα $827 δισ. το 2025. Έως τότε, υπολογίζεται ότι δύο στα τρία smartphones θα έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες, που στηρίζονται στο AI. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα παγκόσμια έσοδα από τις πωλήσεις smartphones με δυνατότητες ΑΙ θα αυξηθούν στα $378 δισ. το 2025, από μόλις $29 δισ. το 2017.

Άλλος ένας τομέας, στον οποίο το 5G θα δημιουργήσει ισχυρό αντίκτυπο, είναι η αγορά του online gaming και των esports, με τα έσοδα από τις σχετικές υπηρεσίες να φθάνουν τα $2,6 δισ. έως το 2024.

Η Omdia εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων θα προκύψει, καθώς οι κάτοχοι των δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων θα συνεργαστούν με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για να λανσάρουν συνδυαστικές υπηρεσίες 5G και live sports events.

Τέλος, σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του 5G και στο οικοσύστημα του mobility στον επιχειρηματικό τομέα. Οι συνδέσεις 5G για επαγγελματική χρήση εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 175 εκατ. το 2024, από μόλις 500.000 το 2019.

Ένα ευρύ φάσμα κλάδων επενδύει, ήδη, σε ιδιωτικά δίκτυα 5G. Περίπου το 40% των ανακοινώσεων για εγκαταστάσεις δικτύων 5G σε επιχειρήσεις αφορούν τον τομέα της μεταποίησης, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι των μεταφορών και των logistics.