Έρευνες - Μελέτες

Με θετικό πρόσημο η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2019

laptopfingers1

Σε θετικό έδαφος πέρασε η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2019, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια αρνητικών προσήμων. Το 4ο τρίμηνο του 2019 οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε διεθνές επίπεδο, αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η αύξηση σε ετήσια βάση ήταν της τάξης του 0,6%.

Περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές πωλήθηκαν το 2019. Η αγορά πέρασε σε ανάπτυξη για πρώτη φορά εδώ και μια επταετίαΟι συνολικές πωλήσεις PCs ανήλθαν σε 70,6 εκατ. συσκευές το 4ο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Gartner, ενώ σε επίπεδο έτους διαμορφώθηκαν σε 261 εκατ. μονάδες.

“Η αγορά γνώρισε ανάπτυξη, για πρώτη φορά μετά από το 2011, λόγω έντονης ζήτησης από πλευράς των επιχειρήσεων για αναβαθμίσεις των Windows 10, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, την EMEA και την Ιαπωνία. Αναμένουμε ότι αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και το 2020, ακόμα και μετά από τη λήξη της υποστήριξης των Windows 7, καθώς πολλές επιχειρήσεις σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η Ευρασία και η περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε αναβαθμίσεις”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα με τους ίδιους, σε αντίθεση με τη συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές για καταναλωτές, η ζήτηση για επαγγελματικά PCs ήταν αυτή που καθοδήγησε την αύξηση των πωλήσεων πέντε από τα τελευταία επτά τρίμηνα. “Η συνεχιζόμενη έλλειψη CPUs της Intel, η οποία ξεκίνησε στα μέσα του περασμένου έτους, ήταν ένα σημαντικό ζήτημα για την αγορά των υπολογιστών. Χωρίς αυτήν την έλλειψη, οι πωλήσεις θα είχαν αυξηθεί ταχύτερα από τη συγκεκριμένη επίδοση”, τονίζει η εταιρεία. 

Οι πρωταγωνιστές
Παρά τις “αρρυθμίες” που προκάλεσε στην αγορά η έλλειψη CPUs, οι τρεις κορυφαίοι κατασκευαστές κατάφεραν να αυξήσουν το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς τους το 2019 στο υψηλότερο επίπεδο, από τότε που η Gartner άρχισε να παρακολουθεί δεδομένα PC. Η Lenovo, η HP Inc. και η Dell αντιπροσώπευαν σχεδόν το 65% των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά το 4ο τρίμηνο του 2019, από περίπου 61% το 4ο τρίμηνο του 2018.

Η Lenovo διατήρησε την πρώτη θέση της στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών και αύξησε το μερίδιο της έναντι της HP Inc. Με εξαίρεση την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, η Lenovo σημείωσε άνοδο σε ετήσια βάση σε όλες τις περιοχές. Μόνο στις ΗΠΑ, οι αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών της Lenovo αυξήθηκαν περισσότερο από 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η HP Inc. βρέθηκε στη δεύτερη θέση της αγοράς, καταφέρνοντας να διανύσει το τρίτο συνεχές ανοδικό τρίμηνο, διατηρώντας την κορυφαία της θέση στις ΗΠΑ, την EMEA και τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει τον επιθετικό ανταγωνισμό από τη Lenovo και την Dell.

Η Dell, από την πλευρά της, ολοκλήρωσε το 4ο τρίμηνο του 2019 με ρεκόρ πωλήσεων, ξεπερνώντας τα 12 εκατ. μονάδες, για πρώτη φορά από τότε που η Gartner παρακολουθεί την αγορά PCs. Οι αποστολές της Dell αυξήθηκαν σε ετήσια βάση σε όλες τις περιοχές με πολύ υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον περιφερειακό μέσο όρο, λόγω κυρίως της ιδιαίτερα ισχυρής ανάπτυξης των επιτραπέζιων υπολογιστών. 

Οι επιδόσεις της ΕΜΕΑ
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της EMEA αυξήθηκαν κατά 3,6% ετησίως σε 21 εκατ. μονάδες, με το 4ο τρίμηνο του 2019 να σηματοδοτεί το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των αποστολών. Στη Δυτική Ευρώπη, η απαιτούμενη αναβάθμιση των Windows 10 ξεπέρασε κάθε αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Ωστόσο, η αρνητική εμπιστοσύνη των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο επηρέασε την εικόνα πολλών αγορών PCs.