Έρευνες - Μελέτες

Τα εν λειτουργία ρομπότ θα ξεπεράσουν τα 2,6 εκατ. παγκοσμίως το 2020

robotic_arm_pillars

Μπορεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται το 2020, με τις εμπορικές εντάσεις να επηρεάζουν τη διεθνή οικονομία, ωστόσο, η τεχνολογία και η αυτοματοποίηση, που αυτή φέρνει, συνεχίζουν να παράγουν αποτελέσματα με αμείωτο ρυθμό.

Το 2020, η χρονιά του “slowbalisation” για την παγκόσμια οικονομίαΓια παράδειγμα, στα τέλη του 2020, τα εν λειτουργία ρομπότ θα υπερβούν το όριο των 2,6 εκατομμυρίων σε παγκόσμιο επίπεδο.  Αυτό συνιστά, βέβαια, κάποια συγκράτηση σε σχέση με τον ιστορικό ρυθμό ανάπτυξης λόγω των εμπορικών εντάσεων, που επηρεάζουν και τις ρομποτικές τεχνολογίες. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης αποτελεί περαιτέρω ένδειξη των αυξημένων επιπέδων αυτοματοποίησης στις περισσότερες βιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα παραπάνω αποτελούν τμήμα των προβλέψεων της PwC για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το τρέχον έτος, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,4% σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,8% ανά έτος, που σημειώνεται από την αρχή του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της μελέτης Global Economy Watch της PwC, το 2020 θα είναι η χρονιά του “slowbalisation”, της επιβράδυνσης, δηλαδή, της παγκόσμιας οικονομίας, με τις εμπορικές εντάσεις να συνεχίζουν να δημιουργούν εμπόδια στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και την περαιτέρω ολοκλήρωση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πρωτοπόροι των υπηρεσιών
Βάσει των σχετικών εκτιμήσεων που αποτυπώνονται στη μελέτη, οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν να αποτελούν το ισχυρό σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο, με τη συνολική παγκόσμια αξία εξαγωγής υπηρεσιών να εκτιμάται στο ρεκόρ των $7 τρισ. το 2020. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να παραμείνουν οι κορυφαίοι εξαγωγείς υπηρεσιών, αν και η Κίνα αναμένεται να ξεπεράσει τη Γαλλία, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση κατά τη διάρκεια του έτους. 

Ισχυρότερες οικονομίες
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία η Ινδία ανέβηκε στην πέμπτη θέση των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ξεπερνώντας το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία, με την Ινδία να θεωρείται πιθανόν (σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις) να ξεπεράσει τη Γερμανία πριν το 2025 και την Ιαπωνία πριν το 2030, κατακτώντας τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον, θα ανταγωνίζονται για την έκτη θέση, με την κατάταξη τους να εξαρτάται από την αξία της λίρας έναντι του ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να παραμείνει ευμετάβλητο το 2020. 

Θέσεις εργασίας
Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 2020 θα συνεχιστεί η δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες G7, αγγίζοντας τα 2 εκατομμύρια, εκ των οποίων τέσσερις στις πέντε αφορούν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Καθώς η δεξαμενή εργατικού δυναμικού στις G7 σταδιακά περιορίζεται, τα έσοδα θα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Χωρίς, όμως, βελτιώσεις σε επίπεδο παραγωγικότητας, τα περιθώρια επιχειρηματικού κέρδους ενδέχεται να περιοριστούν.

Αντίστοιχα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) εκτιμά ότι στις επτά μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, τις αποκαλούμενες Ε7, θα δημιουργηθούν περίπου 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις για την απασχόληση του ΔΟΕ στις χώρες G7, οι θέσεις εργασίας θα καταληφθούν ισότιμα από άνδρες και γυναίκες. Εντός των χωρών Ε7, ωστόσο, η ΔΟΕ αναμένει ότι η κατανομή των θέσεων εργασίας θα είναι λιγότερο ισότιμη μεταξύ των δύο φύλων.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2020, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αγγίξει τα 7,7 εκατομμύρια, καταγράφοντας περίπου 10% αύξηση εντός της τελευταίας δεκαετίας. Περίπου το μισό της ετήσιας αύξησης πληθυσμού παγκοσμίως αναμένεται να προέλθει από την Κίνα, την Ινδία και την Υποσαχάρια Αφρική.