Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο - Ανοδικά οι προσδοκίες σε Πληροφορική - Λογισμικό

Έρευνες - Μελέτες

13 Ιανουαρίου 2015

Επιδείνωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2014, οπότε βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, με τον σχετικό Δείκτη να υποχωρεί αισθητά, κινούμενος κατά 3,8 μονάδες χαμηλότερα, και φθάνοντας στις 98,9 μονάδες.

Οριακή βελτίωση σε σχέση με Νοέμβριο, αλλά και με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε Πληροφορική και Ανάπτυξη ΛογισμικούΣτους περισσότερους τομείς της οικονομίας καταγράφηκε το Δεκέμβριο αποδυνάμωση των προσδοκιών, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σημαντικά.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η Έρευνα Οικονοµικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για το μήνα Δεκέμβριο. Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους τομείς της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Λογισμικού διευρύνθηκε οριακά το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 74,4 μονάδες από 72,5  μονάδες έναν μήνα νωρίτερα και υψηλότερα από τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα (67,9 μονάδες). Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αποδυναμώθηκαν ελαφρά, με το σχετικό ισοζύγιο να φθάνει στις -7 (από -4) μονάδες, ενώ στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφεται βελτίωση (+11 από 0 μονάδες το ισοζύγιο).

Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, το σχετικό ισοζύγιο παρέμεινε ισοσκελισμένο για τους δύο τομείς, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι προβλέψεις για την απασχόληση κέρδισαν ελαφρά έδαφος (+4 από 0 μονάδες το ισοζύγιο).

Ως προς τις τιμές, το 18% (από 22%) των επιχειρήσεων αναμένει μείωσή τους και οι υπόλοιπες σταθερότητα, ενώ τέλος, περιορίζεται ήπια, στο 25% (από 30%), το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 30% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 24% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 10% τους λοιπούς παράγοντες, ως τα βασικά επιχειρηματικά τους προσκόμματα.

Αβεβαιότητα
Όπως σχολιάζουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, η πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα το Δεκέμβριο δείχνει σαφέστατα ότι διακόπτεται μία περίοδος βελτίωσης των προσδοκιών, καθώς είναι σαφές ότι η πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών επηρέασε καθοριστικά τις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Πάντως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνολικά το 2014 ο δείκτης κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εξαετίας, γεγονός που συγκλίνει άλλωστε με τη σταθεροποίηση της οικονομικής μεγέθυνσης, όπως αποτυπώνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, τόσο οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής όσο και οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης επιδεινώθηκαν το Δεκέμβριο, ενώ και ο δείκτης των αποθεμάτων υποδήλωνε χαμηλότερη ρευστοποίηση.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους κινήθηκαν πτωτικά το Δεκέμβριο, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης και περισσότερο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώθηκαν, όπως επίσης και οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις, με το ισοζύγιο των αποθεμάτων να κινείται αυξητικά.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο εξασθένισαν σημαντικά, ενώ οι προθέσεις για αποταμίευση επιδεινώθηκαν ελαφρά και οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας εντάθηκαν.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ