Έρευνες - Μελέτες

Η Ευρώπη υποστηρίζει με €600 εκατ. τους κορυφαίους ερευνητές

peoplewalk

Σε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της, αναδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση την επένδυση στην έρευνα αιχμής, στρατηγική την οποία η Ένωση υλοποιεί μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”. Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους 301 κορυφαίους επιστήμονες και πανεπιστημιακούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, που κέρδισαν τον πρόσφατο διαγωνισμό για επιχορηγήσεις εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Οι νικητές θα λάβουν συνολικά €600 εκατ., στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας “Ορίζοντας 2020”, για να στελεχώσουν τις ομάδες τους και να εκπονήσουν εποικοδομητικά ερευνητικά έργα.

Οι επενδύσεις στην έρευνα αιχμής αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΑνάμεσα στους επιτυχόντες είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, κ. Γιώργος Χαμηλός. Ο Έλληνας επιστήμονας επελέγη για χρηματοδότηση ύψους €2 εκατ. για μια πενταετία, προκειμένου να μελετήσει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ρύθμισης του σιδήρου στα φαγοκύτταρα των ιστών (μακροφάγα) και τον ρόλο τους στην προστασία έναντι λοιμώξεων από μύκητες.

“Οι επενδύσεις της Ε.Ε. στην έρευνα αιχμής αποτελούν επένδυση στο μέλλον μας, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό. Η διάθεση μεγαλύτερης χρηματοδότησης στην έρευνα θα μας επιτρέψει, επίσης, να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες παντού στην Ε.Ε. - η αριστεία δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα γεωγραφίας”, τόνισε η αρμόδια Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ. 

Διαδικτυακά εργαλεία
Ορισμένοι από τους τομείς που θα διερευνήσουν και πάνω στους οποίους θα εργαστούν ερευνητές από ολόκληρη την Ευρώπη, χάρη σε αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων ουσιών στα τρόφιμα, καθώς και ο αντίκτυπος των διαδικτυακών εργαλείων στην πολιτική στήριξη και στη δημοκρατία.

Οι υποψήφιοι θα εκτελέσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 24 διαφορετικές χώρες σε όλη την Ευρώπη, με τη Γερμανία (52 υποτροφίες), τη Μεγάλη Βρετανία (50), τη Γαλλία (43) και τις Κάτω Χώρες (32) να πρωταγωνιστούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας έλαβε 2.453 ερευνητικές προτάσεις, εκ των οποίων περίπου 12% θα χρηματοδοτηθεί, με το 31% του συνόλου των επιδοτήσεων να χορηγείται σε γυναίκες.  Ο νέος αυτός γύρος υποτροφιών αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και άλλο προσωπικό, που εργάζεται στην ερευνητική ομάδα των ερευνητών.

“Δεδομένου ότι πρόκειται για κορυφαία έρευνα αιχμής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας συντριπτικός αριθμός από αυτούς έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικές ανακαλύψεις, που θα συνεχίσουν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων”, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου μετά από έξι χρόνια.