Το 3G θα συνεχίσει να ξεπερνά το 5G το 2020

Έρευνες - Μελέτες

02 Δεκεμβρίου 2019

Μπορεί η τεχνολογία 5G να έχει δημιουργήσει μια τεράστια κινητικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, οι αλλαγές που θα φέρει στη διεθνή καθημερινότητα θα αργήσουν να φανούν, καθώς η διείσδυσή της κάθε άλλο παρά τάχιστη αναμένεται να είναι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η προηγούμενη, τρίτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας, 3G, θα συνεχίσει να ξεπερνά το 5G το 2020.

Η υιοθέτηση του 5G κινείται πολύ αργά για να ξεπεράσει το 3G σε μόλις ένα χρόνοΣύμφωνα με σχετικό report της εταιρείας Opensignal, η υιοθέτηση του 5G κινείται πολύ αργά για να ξεπεράσει το 3G σε μόλις ένα χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο. Υπέρ της άποψης αυτής συνηγορεί και η Gartner, η οποία προβλέπει ότι τα έσοδα των παρόχων υπηρεσιών επικοινωνίας από το 3G σαφώς θα υπερβαίνουν αυτά του 5G το 2020.

Τα στοιχεία της Opensignal δείχνουν ότι το 27,2% της παγκόσμιας βάσης χρηστών δεν έχει ποτέ συνδεθεί με το 4G και αντ’ αυτού βασίζεται σε τεχνολογία 3G. Αυτό, μάλιστα, δεν συμβαίνει μόνο στις αναδυόμενες αγορές: στη Γερμανία, για παράδειγμα, σχεδόν το ήμισυ των χρηστών δεν συνδέεται σε δίκτυα 4G.

“Το 2019 θα είναι η χρονιά κατά την οποία το 5G έγινε πραγματικότητα, καθώς από τα λίγα πιλοτικά δίκτυα, έφτασε σε μερικά εκατομμύρια χρήστες σε δεκάδες αγορές παγκοσμίως”, εξηγούν οι αναλυτές της Opensignal. 

Η εικόνα μετά το 2020
Όσον αφορά την πραγματικότητα που θα διαμορφώσει το 5G από το 2020 και μετά, οι αναλυτές εξηγούν: “η χρήση του 5G θα διευκολύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα δίκτυα 4G. Καθώς η ζήτηση δεδομένων συνεχίζει να αυξάνεται, βλέπουμε σημάδια αυξημένης συμφόρησης στα δίκτυα 4G στις ώριμες αγορές, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες ταχύτητες ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Όσο τα δίκτυα 5G θα συνεχίζουν την εξάπλωσή τους, οι πάροχοι θα μεταφέρουν τη χρήση στο 5G, για να βελτιώσουν την εμπειρία των κινητών δικτύων 4G”. 

Περί φάσματος
Η εμπειρία 5G - όπως εξηγούν οι αναλυτές - θα εξαρτηθεί από τον τύπο του χρησιμοποιούμενου φάσματος, καθώς η διαθεσιμότητα ραδιοσυχνοτήτων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εμπειρία χρήσης της τεχνολογίας. “Οι καταναλωτές που συνδέονται με 5G σε χαμηλής ζώνης φάσμα - όπως τα 600 MHz ή 700 MHz - δεν θα έχουν δραματικά καλύτερη εμπειρία από αυτήν που είχαν με το 4G. Ωστόσο, οι καταναλωτές, που χρησιμοποιούν το mmWave, θα δουν εξαιρετικά γρήγορες ταχύτητες, αν και πολύ μικρή κάλυψη. Όσοι χρησιμοποιούν φάσμα midband θα δουν υψηλότερες ταχύτητες από το 4G και ευρύτερη κάλυψη από το mmWave”, αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

16

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2018/ 2019 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας