Έρευνες - Μελέτες

Ο Thierry Breton Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής και Ψηφιακής Πολιτικής

thierry-breton-

Το “πράσινο φως” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανικής Πολιτικής και Ψηφιακών Σχέσεων, έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γάλλος Thierry Breton. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Atos και της Orange, μετά από το “οκ” του Κοινοβουλίου γίνεται ο πρώτος CEO, ο οποίος θα καθίσει στα έδρανα της Επιτροπής.

Η υποψηφιότητά του Γάλλου πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Atos εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΗ υποψηφιότητα του Breton εγκρίθηκε μετά από την ακρόασή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν και όχι χωρίς ενστάσεις από μερίδα βουλευτών, που άσκησαν κριτική για τον κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων. Η υποψηφιότητα του Breton υποστηρίχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα, τους φιλελεύθερους του Renew, την ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές του ECR.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι Πράσινοι και η ακροδεξιά εισηγήθηκαν να υπάρξει συμπληρωματική ακρόαση του Breton στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ο νέος Επίτροπος, από το βήμα του Κοινοβουλίου, αναγνώρισε, κατά την ακρόαση, ότι υπήρξε κάποια “σύγκρουση” μεταξύ της νέας του θέσης και του διοικητικού ρόλου του στην Atos, ωστόσο, όπως σημείωσε, η υποψηφιότητά του βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με τον κώδικα δεοντολογίας της Ε.Ε. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, όλες οι μετοχές του στην Atos πωλήθηκαν για περίπου €45 εκατ., ενώ έχει παραιτηθεί από όλες τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη υποψήφια για το ίδιο χαρτοφυλάκιο, η επίσης Γαλλίδα Sylvie Goulard, απορρίφθηκε από τους ευρωβουλευτές λόγω της εμπλοκής της σε υπόθεση περί κακοδιαχείρισης κονδυλίων. 

Ψηφιακή πολιτική
Με βάση τις συστάσεις των επιτροπών του Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει στις 21 Νοεμβρίου, εάν το Κοινοβούλιο έχει λάβει επαρκείς πληροφορίες για να κηρύξει κλειστή την ακρόαση. Εάν ναι, η υποψηφιότητα Breton θα περάσει, μαζί με τις υπόλοιπες, από την ψηφοφορία της ολομέλειας στις 27 Νοεμβρίου.

Στην εισαγωγική ομιλία του, ο κ. Breton έκανε λόγο για τις ψηφιακές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. και πώς σχεδιάζει να τις αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική θα βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα του, σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen.

Ο κ. Breton δήλωσε ότι η τεχνολογία 5G, το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το cloud και η κβαντική τεχνολογία θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να εξελιχθεί σε βασικό διεθνή βιομηχανικό παράγοντα. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις “φιλόδοξες νέες ψηφιακές βιομηχανικές πολιτικές”, οι οποίες - όπως είπε - θα πρέπει, επίσης, να είναι κοινωνικά υπεύθυνες, προκειμένου “να μην αφήσουμε κανέναν πίσω”.

Ο νέος Επίτροπος υπογράμμισε, πάντως, την ανάγκη ρύθμισης του χώρου τεχνολογίας και του κυβερνοχώρου, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της ορθής εφαρμογής των κανόνων της ενιαίας αγοράς. “Πρέπει να εργαστούμε για την τεχνολογική μας κυριαρχία”, είπε στους ευρωβουλευτές. Τα μέτρα για την απλοποίηση της πρόσβασης των ΜμΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και για τη ρύθμιση των ψηφιακών πλατφορμών με ένα νέο νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, θα είναι επίσης ένα από τα καθήκοντά του, πρόσθεσε.