Έρευνες - Μελέτες

Περαιτέρω διείσδυση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις του επιχειρείν

womantabl

Αυξανόμενο βαίνει το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς διευρύνθηκε κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε μία πενταετία. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων, που διευθύνονται από γυναίκες - ανώτατα στελέχη, ανέρχεται σε 24,9% το 2019 (8.577 εταιρείες), αυξημένο έναντι του 2018, όταν ανήλθε σε 24,2%, ενώ το 2017 ήταν στο 23,6%, το 2016 το 21,1% και το 2015 στο 19,6%. Πάντως, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που διοικούνται από γυναίκες στην Ευρώπη, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ακόμα αρκετά χαμηλοί. Συγκεκριμένα, οι “γυναικείες” επιχειρήσεις εκτιμάται ότι αποτελούν το 30% περίπου της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Το ποσοστό των εταιρειών, που διευθύνονται από γυναίκες - ανώτατα στελέχη, ανέρχεται σε 24,9% το 2019Σύμφωνα με τη μελέτη για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα της ICAP “leading women in business: oι γυναίκες ηγέτες των επιχειρήσεων στην Ελλάδα”, το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών, που διευθύνονται από γυναίκες στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εντοπίζεται στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις. Αναλυτικά, μεταξύ του συνόλου των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από €2 εκατ. (26,5%) και με αριθμό προσωπικού μικρότερο από 10 άτομα (25,8%).

Στο μεταξύ, τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, στο σύνολο του δείγματος, εντοπίζονται στις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (30,3%), Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (29,4%), Μονοπρόσωπες Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (28,9%), Μονοπρόσωπες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (25,5%),  Ομόρρυθμες Εταιρείες (23,1%). Στις Ανώνυμες Εταιρείες, το αντίστοιχο ποσοστό διείσδυσης ανέρχεται σε 21,7% κυμαινόμενο σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το γενικό μέσο όρο του δείγματος (24,9%). 

Γεωγραφική κατανομή
Η πλειοψηφία των εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες στην Ελλάδα 63%), βρίσκεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Στερεάς Ελλάδας/Εύβοιας. Βεβαίως, η πλειονότητα αυτών έχει έδρα στην Αττική. Το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών αυτών, στο αντίστοιχο σύνολο του δείγματος, ανέρχεται σε 24,6%.

Εξετάζοντας τη γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων του δείγματος, διαπιστώνεται ότι τα υψηλότερα ποσοστά διείσδυσης εταιρειών, που διοικούνται από γυναίκες εντοπίζονται: στα Νησιά του Ιονίου (29,7%), στην Κρήτη (26,5%), στα Νησιά Αιγαίου (26,2%), στη Μακεδονία (25,9%). Η μικρότερη συμμετοχή γυναικών εντοπίζεται στη Θράκη (20,8%).

Από πλευράς κλάδων (Βιομηχανία, Εμπόριο, Χρηματοπιστωτικός Τομέας, Υπηρεσίες, Τουρισμός), φαίνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες (ως ποσοστό συμμετοχής τους στο αντίστοιχο σύνολο) ανήκουν στον τομέα του Τουρισμού (30,4%) και ακολουθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του Εμπορίου (25,8%). 

Οικονομικά μεγέθη
Η ομάδα των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες - σύμφωνα με την έρευνα - παρουσίασε αύξηση των συνολικών πωλήσεων κατά 7,4% το 2017 σε σχέση με το 2016, ενώ το σύνολο των εταιρειών της έρευνας κατέγραψε υψηλότερη αύξηση (9,5%) την ίδια χρονική περίοδο. Επίσης, ο κύκλος εργασιών τους απέσπασε το 11,3% των συνολικών πωλήσεων όλων των εταιρειών του δείγματος, το 2017.

Επίσης, οι εταιρείες, που διοικούνται από γυναίκες, βελτίωσαν σημαντικά την κερδοφορία τους, αφού παρουσίασαν συνολικά κέρδη (προ φόρου) ύψους €811 εκατ. το 2017, αυξημένα κατά 17,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, για άλλη μία χρονιά, οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους αριθμοδείκτες κερδοφορίας, καθώς και στον δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, σε σύγκριση με το σύνολο των εταιρειών του δείγματος. Επίσης, σε καλύτερα επίπεδα κυμάνθηκε ο δείκτης της γενικής ρευστότητας, αλλά και η σχέση ξένων προς ίδια κεφάλαια, το 2017.