Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώνεται το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

technolo728

Περαιτέρω βελτίωση τόσο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όσο και έναντι του Σεπτεμβρίου, ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Οκτώβριο του 2019. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου ενισχύθηκε στις 96,9 μονάδες (από 81,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο), πολύ υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2018 (όταν κινούνταν στις 78,9 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού κινήθηκε ανοδικά και τον ΟκτώβριοΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου ενισχύθηκαν περαιτέρω και διαμορφώθηκαν στις +22 μονάδες (από +12 μονάδες). Στο μεταξύ και το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση άλλαξε τάση και κινήθηκε πλέον σε θετικά επίπεδα (από -4 μονάδες στις +8 μονάδες).

Στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης στον κλάδο καταγράφηκε, επίσης, έντονη αλλαγή τάσης στον σχετικό δείκτη, που διαμορφώθηκε στις +22 μονάδες (από -12 μονάδες έναν χρόνο νωρίτερα). Στις δε προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το ισοζύγιο κινήθηκε έντονα θετικά και διαμορφώθηκε στις +27 μονάδες (από +8 μονάδες τον Οκτώβριο του 2018). Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές παρέμειναν ισοσκελισμένες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, το 38% των επιχειρήσεων του κλάδου Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 34% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 14% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία του. 

Κλίμα στην εγχώρια αγορά
Μικρή κάμψη παρουσίασε, στο μεταξύ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά, καθώς διαμορφώθηκε στις 106,7 μονάδες από 107,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Με εξαίρεση τη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, οι υπόλοιποι επιχειρηματικοί τομείς, αλλά και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, διόρθωσαν ελαφρά την έντονη ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών, με μικρή αναδίπλωση των αντίστοιχων προσδοκιών. “Στην πλευρά των επιχειρήσεων, σημαντική προϋπόθεση για τη συνέχιση αύξησης της απασχόλησης και την τόνωση των επενδύσεων και της παραγωγής αποτελεί ο εξορθολογισμός της επιβάρυνσης της εργασίας από το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα. όπου εκκρεμούν νέες παρεμβάσεις της οικονομικής πολιτικής. Φυσικά, στη διαμόρφωση των προσδοκιών κατά τους επόμενους μήνες θα παίξουν ρόλο, άμεσα ή έμμεσα, και εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, όπου καταγράφεται σταδιακή επιβράδυνση της ανάπτυξης και δεν μπορούν να αποκλείονται αναταράξεις”, αναφέρει το Ινστιτούτο. 

Η ευρωπαϊκή οικονομία
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο συνέχισε να υποχωρεί στην Ευρωζώνη, καθώς τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 0,9 μονάδες στις 100,8 μονάδες. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Ε.Ε., όπου ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,9 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 99,0 μονάδες.

Η υποχώρηση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται, κυρίως, από την επιδείνωση του κλίματος στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-1,1), στο Λιανικό εμπόριο (-0,9), στη Βιομηχανία (-0,6) και στις Υπηρεσίες (-0,5) και λιγότερο από την μικρή βελτίωση στις Κατασκευές (+1,3). Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε πιο έντονα στην Ισπανία (-3,0), ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη Γερμανία (-0,2), στη Γαλλία (-0,1), στην Ιταλία (+0,1) και στην Ολλανδία (+0,2).

Στην Ε.Ε., η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει, κυρίως, ως αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένισης του δείκτη στην Πολωνία (-1,9) και της αντίστοιχης σχεδόν ενίσχυσης του δείκτη στη Μεγάλη Βρετανία. (+1,8). Σε τομεακό επίπεδο, ο δείκτης στη Βιομηχανία παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος, επιδεινώθηκε ήπια στις Υπηρεσίες, στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και εντονότερα στο Λιανικό εμπόριο, ενώ βελτιώθηκε ήπια στις Κατασκευές. Αντίστοιχα, οι προσδοκίες στην απασχόληση διέφεραν, καθώς ενισχύθηκαν στις Κατασκευές, όταν εξασθένισαν ήπια στο Λιανικό εμπόριο και εντονότερα στις Υπηρεσίες και την Βιομηχανία.