Έρευνες - Μελέτες

Ο μισός πληθυσμός της γης επισκέπτεται μηνιαίως τις πλατφόρμες του Facebook

facebook-tablet

Περίπου 2,8 δις άνθρωποι, παγκοσμίως, περισσότεροι δηλαδή από το ήμισυ του πληθυσμού της γης - ηλικίας 15 έως 65 ετών - επισκέπτονται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα μία από τις τέσσερις πλατφόρμες του Facebook. Στο μεταξύ, σε καθημερινή βάση περίπου 1,62 δις άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook, ενώ οι καθημερινοί χρήστες μαζί με τις συγγενικές πλατφόρμες που ανήκουν στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Messenger, Instagram, WhatsApp) ανέρχονται πλέον σε 2,2 δις.

Σε μηνιαία βάση, 2,8 δις άνθρωποι επισκέπτονται μία από τις τέσσερις πλατφόρμες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσηςΤα παραπάνω στοιχεία δημοσιοποίησε χθες το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ανακοινώνοντας τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 3ο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η ιστοσελίδα, τα έσοδά της κατά το εξεταζόμενο διάστημα ανήλθαν σε $17,7 δις, αυξημένα κατά 29% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2018. Στο μεταξύ, τα κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 19% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των $6,1 δις. Όπως αναφέρει σε σχετικό του δημοσίευμα το Reuters, το 3ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η εταιρεία αφενός είδε διεύρυνση - έστω και μικρή - των χρηστών των τεσσάρων δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης σε βασικές αγορές στόχους και αφετέρου πέτυχε άνοδο των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Μάλιστα, τα οικονομικά μεγέθη του Facebook, που τελικά ανακοινώθηκαν, υπερέβησαν τις προσδοκίες των αναλυτών, γεγονός που οδήγησε άνοδο τις μετοχές της εταιρείας. 

Διαφημιστικά έσοδα
Το Facebook, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος πωλητής διαφημίσεων στο Διαδίκτυο, εκτιμά ότι τα έσοδα του κατά το 4ο τρίμηνο του 2019 θα αυξηθούν με πιο ήπιο ρυθμό, που ποσοστιαία θα κινηθεί μεταξύ 20% και 25%. Στο μεταξύ, τα συνολικά έξοδα του ομίλου κατά το 3ο τρίμηνο του 2019 κινήθηκαν στα επίπεδα των $10,5 δις, αυξημένα κατά 32% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το δε λειτουργικό περιθώριο κέρδους ήταν 41%, έναντι 42% πριν από ένα χρόνο.

Το Facebook προβλέπει για το 2019 τα συνολικά του έξοδα θα κινηθούν μεταξύ $46 δις και $48 δις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 55% σε σύγκριση με το 2018. Τα δε συνολικά έξοδα για το 2020 εκτιμώνται μεταξύ $54 δις και $59 δις.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής ήταν ο βασικός λόγος που προκάλεσαν τη μεγάλη αύξηση του κόστους. Τόσο το Facebook, όσο και το Twitter, αλλά και το Alphabet Inc (Google) συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, προκειμένου να θωρακίσουν ψηφιακά την ασφάλεια των χρηστών τους μετά από την έντονη κριτική για την αποτυχία προστασίας των προσωπικών δεδομένων.