Έρευνες - Μελέτες

Το 36% των Ελλήνων δεν επιστρέφει προϊόντα που δεν το ικανοποιούν λόγω μεταφορικού κόστους

eshopbuy

Προϊόντα, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τους, έχουν παραλάβει τέσσερις στους δέκα Έλληνες. Αν και ξεκινούν νωρίς την αναζήτηση των καλύτερων δώρων για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, την περίοδο των εορτών, δυστυχώς το 40% των Ελλήνων καταναλωτών έχει αντιμετωπίσει μία με δύο περιπτώσεις, όπου παρέλαβαν ένα προϊόν, το οποίο δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες τους.

4 στους 10 Έλληνες έχουν παραλάβει δώρα, που δεν ανταποκρίνονταν στις προσδοκίες τουςΣύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από την Gemius για την PayPal, παρά το γεγονός ότι  9 στους 10 Ευρωπαίους αντιμετωπίζουν την περίοδο των εορτών με θετική διάθεση και το 85% χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “ενθουσιώδη” απολαμβάνοντας την αγορά δώρων, είναι φυσικό οι προσδοκίες ως προς τα χριστουγεννιάτικα δώρα να τείνουν να είναι πολύ μεγάλες. Και ενώ όλοι προσπαθούν να επιλέξουν κάτι πραγματικά πρωτότυπο και μοναδικό, τελικά υπάρχει το ρίσκο να μην ευχαριστήσουν τον αποδέκτη.

Φαινομενικά, ο πιο εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς το πρόβλημα του ανεπιθύμητου δώρου θα ήταν να επιστρέψει το προϊόν στο μαγαζί. Ωστόσο, το 36% των Ελλήνων δεν επιστρέφει τα προϊόντα που δεν τον ικανοποιούν - κυρίως για τα μεταφορικά έξοδα επιστροφής (21%), την περίπλοκη διαδικασία (22%), ή επειδή είναι μια χρονοβόρα ενέργεια (10%).

Σύμφωνα με την έρευνα της PayPal, ο πιο δημοφιλής τρόπος αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος είναι να μεταποιήσουμε το προϊόν, ώστε να καλύψει τις ανάγκες μας (32%). Μια άλλη ιδέα, που πολλοί προτιμούν, είναι να χαρίσουν το συγκεκριμένο δώρο σε κάποιον άλλο (23%). Επιπλέον, το 11% το αποθηκεύει στο υπόγειο, ενώ το 26% το πουλάει στο Διαδίκτυο, που αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία, όχι μόνο για τον άτυχο κάτοχο του δώρου, αλλά και για όλους εκείνους, που αναζητούν τις καλύτερες προσφορές τον Ιανουάριο.

Δωρεές
Εκτός από το να μεταπουλήσει κανείς τα προϊόντα σε sites δημοπρασιών ή να τα ανταλλάξει με κάτι που θέλει, χωρίς να δώσει χρήματα, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος, για να μην πάει χαμένο ένα δώρο, είναι να το δωρίσεις σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Χριστουγεννιάτικα δώρα, όπως τα παιχνίδια, μπορούν να προσφερθούν σε νοσοκομεία ή ορφανοτροφεία, βιβλία που δεν θέλουμε είναι άκρως απαραίτητα σε σχολεία και βιβλιοθήκες, ενώ κάθε είδος ρουχισμού είναι, πάντα, ευπρόσδεκτο σε τοπικές οργανώσεις για αστέγους. Επιπλέον, ιστότοποι, όπως το eBay ή το Gumtree, που επιτρέπουν στον καταναλωτή να πουλήσει στο Διαδίκτυο, προσφέρουν, επίσης, τη δυνατότητα δωρεάς των χρημάτων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.