Περισσότερα από 100 θύματα λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα

Έρευνες - Μελέτες

09 Οκτωβρίου 2019

Αυξανόμενος βαίνει ο αριθμός των χρηστών του Διαδικτύου που πέφτουν θύματα “λογισμικού παρακολούθησης”, με τα κρούσματα να αυξάνονται και στην Ελλάδα. Ο αριθμός των χρηστών, που συνάντησαν λογισμικό παρακολούθησης τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, αυξήθηκε κατά 35%, αγγίζοντας τους 37.000. Από τους χρήστες, που συνάντησαν τουλάχιστον μία απόπειρα εγκατάστασης “stalkerware” - το εμπορικό spyware, που συχνά χρησιμοποιείται ως εργαλείο για εγχώρια κατασκοπεία - οι 122 εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, μέγεθος φαινομενικά μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Συνολικά, οι αριθμοί τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως, φαίνονται μικροί σε σύγκριση με τα στοιχεία για άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού. Για παράδειγμα, ισούνται μόνο με το 9% των χρηστών, που δέχτηκαν επίθεση από οικονομικές απειλές, που εντοπίστηκαν το 1ο εξάμηνο του 2019. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες απειλές με στόχο καταναλωτές, το stalkerware χρησιμοποιείται συνήθως για ειδικά στοχευμένα θύματα.

Ο αριθμός των χρηστών, που συνάντησαν λογισμικό παρακολούθησης, αυξήθηκε κατά 35%, αγγίζοντας τους 37.000 το 2019Το λογισμικό παρακολούθησης έχει τη δυνατότητα εισβολής στην ιδιωτική ζωή ενός ατόμου. Με τη χρήση του, ένας θύτης μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα, τις φωτογραφίες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το GPS, τις ηχογραφήσεις ή τις κάμερες του θύματός του. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο. Συνολικά, το τοπίο απειλών για stalkerware έχει διευρυνθεί, καθώς η Kaspersky έχει ανακαλύψει 380 παραλλαγές του stalkerware ελεύθερες στο Διαδίκτυο το 2019 - 31% περισσότερα σε σύγκριση με πέρσι. 

Κρυμμένα στο παρασκήνιο
Σύμφωνα με την έκθεση της Kaspersky “The State of Stalkerware in 2019”, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, τα λεγόμενα προγράμματα Stalkerware, σε αντίθεση με τις νόμιμες εφαρμογές γονικού ελέγχου, τρέχουν κρυμμένα στο παρασκήνιο, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση του θύματος. Συχνά προωθούνται ως λογισμικό κατασκοπείας ερωτικών συντρόφων. Το stalkerware συχνά πρέπει να εγκατασταθεί χειροκίνητα στο τηλέφωνο του θύματος, επομένως ο θύτης χρειάζεται φυσική πρόσβαση στη συσκευή.

Επιπλέον, υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά και διάφορες παραλλαγές των stalkerware. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, οι τεχνολογίες ανίχνευσης της Kaspersky εντόπισαν 290 δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές, ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά σχεδόν ένα τρίτο, για να φθάσει τις 380. Αυτή η αλλαγή συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων, όπου τα προϊόντα της Kaspersky εντόπισαν το εν λόγω λογισμικό σε συσκευές χρήστη: το 2019 αυξήθηκε κατά 373%, φθάνοντας τις 518.223. 

Προφυλάξεις
Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα παρακολούθησης από stalker, η Kaspersky συνιστά:

“- Αποκλείστε την εγκατάσταση προγραμμάτων από άγνωστες πηγές στις ρυθμίσεις του smartphone σας.

- Μην αποκαλύπτετε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης ή το συνθηματικό στη φορητή σας συσκευή ακόμη και αν πρόκειται για κάποιον που εμπιστεύεστε.

- Μην αποθηκεύετε ποτέ άγνωστα αρχεία ή εφαρμογές στη συσκευή σας, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν την ιδιωτικότητά σας.

- Αλλάξτε όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας στη φορητή σας συσκευή αν βγαίνετε από μια σχέση. Ένας/μία πρώην μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει τα προσωπικά σας στοιχεία για να σας χειραγωγήσει.

- Ελέγχετε τη λίστα των εφαρμογών στη συσκευή για να διαπιστώσετε εάν έχουν εγκατασταθεί ύποπτα προγράμματα χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

- Χρησιμοποιείστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που σας ειδοποιεί σχετικά με την παρουσία εμπορικών προγραμμάτων spyware που στοχεύουν στην εισβολή του απορρήτου σας στο τηλέφωνό σας, όπως το Kaspersky Internet Security.

- Αν πιστεύετε ότι έχετε πέσει θύμα stalking και χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με έναν σχετικό οργανισμό για επαγγελματική βοήθεια”.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ