Εξαρτημένοι από τα παιδιά, οι “αρχάριοι” σε θέματα τεχνολογίας γονείς

Έρευνες - Μελέτες

03 Οκτωβρίου 2019

Αντιμέτωποι με μια σειρά από καθημερινές τεχνολογικές προκλήσεις έρχονται οι γονείς, όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν την πατρική εστία για να φοιτήσουν. Σχεδόν ένας στους τρεις (31%) γονείς, που είναι αρχάριοι στον τομέα της τεχνολογίας και έχουν παιδιά στο Πανεπιστήμιο παραδέχονται ότι “δίνουν μάχη” με καθημερινές τεχνολογικές προκλήσεις χωρίς την υποστήριξη των παιδιών τους.

Το 31% των γονέων, που είναι αρχάριοι στην τεχνολογία, “δίνουν μάχη” με καθημερινές τεχνολογικές προκλήσειςΈρευνα της Kaspersky έδειξε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι παραμένουν ο οικογενειακός IT γκουρού, παρά την αποχώρησή τους από το σπίτι. Στην πραγματικότητα, πάνω από ένας στους τρεις (43%) γονείς, που είναι αρχάριοι με την τεχνολογία κι έχουν παιδιά στο Πανεπιστήμιο, παραδέχονται ότι τα καλούν στο τηλέφωνο για απομακρυσμένη τεχνολογική υποστήριξη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης, υπάρχει ένα ποσοστό 17% αυτών των γονέων, που δηλώνει ότι τους λείπει περισσότερο η τεχνολογική υποστήριξη των παιδιών τους, όταν λείπουν από το σπίτι περισσότερο από την παρέα τους. Από την έρευνα προκύπτει, πάντως, ότι και οι ίδιοι οι νέοι έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους ως το “άτομο για συμβουλές”, με το 59% των φοιτητών, που γνωρίζουν από τεχνολογία, να δηλώνουν ότι συχνά καλούνται να βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειάς τους σε θέματα τεχνολογίας.

“Σε μια εποχή, όπου τα μέλη της οικογένειας συχνά ρωτούν “μήπως μπορείς να μου κάνεις επανεκκίνηση στο router” ή “μήπως μπορείς μου ρυθμίσεις απλά το email στο νέο μου smartphone”, οι γονείς μπορεί να δυσκολευτούν με την καθημερινότητα, όταν τα παιδιά τους εγκαταλείψουν την πατρική εστία”, σημειώνει η μελέτη.

Διενέξεις
Οι φοιτητές βρίσκονται, επίσης, σε συχνές διενέξεις για το πόσο υπεύθυνοι θα πρέπει να είναι, βοηθώντας τους γονείς τους. Ενώ πολλοί μπορεί να μην θέλουν να αναλάβουν αυτόν το ρόλο, το 59% των φοιτητών έχουν τουλάχιστον μία ανησυχία σχετικά με την ικανότητα των γονιών τους να διεκπεραιώσουν τεχνικά θέματα ή να ρισκάρουν να πέσουν θύματα απάτης, όταν οι ίδιοι δεν βρίσκονται κοντά τους. Το μέγεθος αυτό ανέρχεται στο 63% μεταξύ των νέων.

Πάντα σύμφωνα με την έρευνα, αν το παιδί στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να βοηθήσει, τότε είναι πολύ πιθανό κάποιοι γονείς να ρωτήσουν τα μικρότερα αδέλφια τους. Στην πραγματικότητα, το 65% των γονέων που παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πολλά για την τεχνολογία και έχουν παιδιά στο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να βασίζονται στο να ζητούν από τα νεότερα μέλη της οικογένειας τεχνολογική υποστήριξη.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ