Έρευνες - Μελέτες

Περιορίστηκε η αγορά των μεταχειρισμένων smartphones το 1ο εξάμηνο του 2019

smartphonehandddd

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων (refurbished) smartphones στην παγκόσμια αγορά, το 1ο εξάμηνο του 2019. Η αγορά των used και refurbished “έξυπνων” κινητών περιορίστηκε ποσοστιαία κατά 2% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε απόλυτους αριθμούς, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων κινητών τηλεφώνων διαμορφώθηκαν το 1ο εξάμηνο του έτους σε 64,6 εκατ. μονάδες έναντι των 66 εκατ. συσκευών την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Counterpoint Research, η Ινδία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική ήταν οι μόνες περιοχές του κόσμου που “είδαν” τις πωλήσεις refurbished smartphones να αυξάνονται το εξεταζόμενο διάστημα.

Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων (refurbished) smartphones μειώθηκαν κατά 2% τους πρώτους έξι μήνες του 2019Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι πωλήσεις της κατηγορίας των refurbished smartphones δοκιμάστηκαν σε όλες τις άλλες αγορές, με την εμπορική κόντρα Κίνας και ΗΠΑ να επηρεάζει τη δευτερογενή αγορά των κινητών τηλεφώνων. Επίσης, η επιβράδυνση των πωλήσεων νέων συσκευών - οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν την αγορά των μεταχειρισμένων κινητών τηλεφώνων - επηρέασε σαφώς την αγορά των refurbished smartphones. Σχολιάζοντας το τελευταίο σημείο οι αναλυτές της Counterpoint Research υπογραμμίζουν: “Καθώς οι κύκλοι αντικατάστασης των premium συσκευών επιμηκύνονται, η προσφορά συσκευών στη δευτερογενή αγορά μειώνεται. Η δευτερογενής αγορά των smartphones περιορίστηκε το εξεταζόμενο διάστημα, επειδή μεγάλες γεωγραφικές ζώνες, όπως η Δυτική Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, που τροφοδοτούν την αγορά των μεταχειρισμένων, είδαν τις δυνάμεις τους να εξασθενούν”.

Εξαιρέσεις
Η ανάλυση της Counterpoint Research δείχνει ότι η Ινδία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική, ήταν οι μόνες γεωγραφικές περιοχές που πέτυχαν ανάπτυξη στις πωλήσεις μεταχειρισμένων συσκευών. Ειδικά για την Ινδία, που κατέγραψε και τη μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται όσον αφορά τη δευτερογενή αγορά τουλάχιστον μέχρι το 2020, αλλά και μετά. Μέχρι σήμερα, σχεδόν το 82% των συσκευών δεν εισέρχεται στη δευτερογενή αγορά, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.

Αν εξαιρέσει κανείς τη φετινή χρονιά, η αγορά των μεταχειρισμένων κινητών έχει δει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενη από μια σειρά προγραμμάτων “trade-in” και “buyback” σε πολλαπλά κανάλια και πλατφόρμες διάθεσης. Ειδικά στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων smartphones με μεγάλη έκπτωση έτειναν να εξελιχθούν σε υπολογίσιμη αγοραστική τάση, ενώ την τελευταία πενταετία ανοδικά κινήθηκε και το κανάλι των used συσκευών στη Δυτική Ευρώπη και την Ασία.