1 δις κάτοχοι smartphone κάνουν χρήση του συστήματος πλοήγησης Galileo

Έρευνες - Μελέτες

10 Σεπτεμβρίου 2019

Ένα σημαντικό ορόσημο πέτυχε το ευρωπαϊκό το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo, το οποίο παρέχει, ήδη, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε περίπου 1 δισεκατομμύριο χρήστες smartphones παγκοσμίως. Το ορόσημο αυτό συμπίπτει με την 15η επέτειο του Οργανισμού του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GSA), ο οποίος είναι ο βασικός εταίρος της Επιτροπής για τη λειτουργία του Galileo.

Το ευρωπαϊκό το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες χρονισμού και πλοήγησηςΑπό το Δεκέμβριο του 2016, το Galileo παρέχει τις λεγόμενες “αρχικές υπηρεσίες”, οι οποίες ήδη βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων με επακριβή σήματα εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού. Σήμερα το 95% των εταιρειών που παράγουν τσιπ δορυφορικής πλοήγησης για κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν τσιπ που υποστηρίζουν το Galileo.

Το ορόσημο του “1 δισεκατομμυρίου χρηστών” βασίζεται στον αριθμό των “έξυπνων” κινητών, που χρησιμοποιούν το Galileo και πωλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο πραγματικός αριθμός των χρηστών του Galileo είναι υψηλότερος.

Στην Ευρώπη, όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν εγκριθεί για την αγορά είναι εξοπλισμένα με το σύστημα eCall, το οποίο χρησιμοποιεί το σύστημα Galileo για να γνωστοποιεί την τοποθεσία του οχήματος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, από το τρέχον έτος, το Galileo ενσωματώνεται στον ψηφιακό ταχογράφο των φορτηγών, μια συσκευή καταγραφής της ταχύτητας και της απόστασης, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων για τον χρόνο οδήγησης και να βελτιώνεται η οδική ασφάλεια.

Έρευνα και διάσωση
Επίσης, το Galileo παρέχει τη ζωτικής σημασίας υπηρεσία έρευνας και διάσωσης (SAR), η οποία μειώνει σε λιγότερο από 10 λεπτά το χρόνο που απαιτείται για τον εντοπισμό ατόμου εφοδιασμένου με ραδιοφάρο κινδύνου στη θάλασσα, σε ορεινές περιοχές ή στην έρημο. Με το Galileo, η ακρίβεια του εντοπισμού έχει βελτιωθεί από 10km σε λιγότερο από 2km. Στο μέλλον, το σύστημα θα πληροφορεί, επίσης, το άτομο ότι έρχεται βοήθεια.

Στο μεταξύ, το Galileo στηρίζει τις δημόσιες Αρχές με την κυβερνητική του υπηρεσία για χρήση σε ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας. Παρέχει μια αξιόπιστη και πλήρως κρυπτογραφημένη υπηρεσία, προοριζόμενη για κρατικούς χρήστες, κατά τη διάρκεια εθνικών έκτακτων αναγκών ή κρίσεων, όπως οι τρομοκρατικές επιθέσεις, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει σε σχετικό report της η Επιτροπή, η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως από πλευράς αξίας, είναι ισχυρή και ανταγωνιστική. Για να συμβάλει στη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση του ηγετικού ρόλου της Ε.Ε. στο διάστημα, η Επιτροπή πρότεινε ένα διαστημικό πρόγραμμα ύψους €16 δις στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας