Χάνει έσοδα και όγκο πωλήσεων η παγκόσμια αγορά Servers

Έρευνες - Μελέτες

06 Σεπτεμβρίου 2019

Αρνητική ήταν κατά το 2ο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά από το 2016, η πορεία της παγκόσμιας αγοράς Servers, η οποία υπέστη απώλειες τόσο σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, όσο και σε αξία. Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς μειώθηκαν κατά 11,6% σε ετήσια βάση κατά το εξεταζόμενο διάστημα και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα από $20 δις. Σε επίπεδο όγκου πωλήσεων, η αγορά υποχώρησε την ίδια περίοδο κατά 9,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετρώντας 2,7 εκατ. μονάδες στη διάρκεια του τριμήνου.

Η αξία της αγοράς μειώθηκε, το 2ο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά από το 2016: κατά 11,6% σε αξία και κατά 9,3% σε όγκοΌπως αναφέρει το “Worldwide Quarterly Server Tracker” της International Data Corporation (IDC), μετά από μια παρατεταμένη μεγέθυνση της συγκεκριμένης προϊοντικής αγοράς, που οδήγησε τις πωλήσεις Servers σε ιστορικά ύψη, η παγκόσμια αγορά μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από το 4ο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, όλες οι κατηγορίες Servers επηρεάστηκαν, με τα έσοδα να περιορίζονται σε κάθε επιμέρους υποκατηγορία της αγοράς. “Κατά το 2ο τρίμηνο η παγκόσμια αγορά Servers “είδε” την πρώτη συρρίκνωση πωλήσεων μετά από εννέα τρίμηνα. Πάντως, η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο αδικεί ελαφρά την πορεία της αγοράς, η οποία το 2ο τρίμηνο του 2018 είχε γνωρίσει μια πρωτοφανή ανάπτυξη”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC. Και προσθέτουν: “ανεξάρτητα από τη δύσκολη σύγκριση, οι παράγοντες, που επηρεάζουν την αγορά, σχετίζονται με την επιβράδυνση των αγορών από τους προμηθευτές Cloud, καθώς και στη δυσθυμία των επιχειρήσεων για επενδύσεις εξαιτίας της μακροοικονομικής αβεβαιότητας”.

Οι πρωταγωνιστές
Η ανάλυση της IDC αποδίδει την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς Servers στην Dell Technologies και στη -συνένωση των δυνάμεων - HPE/New H3C Group με μερίδια εσόδων 19% και 18% αντίστοιχα. Πάντως, οι πωλήσεις της Dell μειώθηκαν κατά 13,0% σε ετήσια βάση, ενώ ο όμιλος HPE/New H3C “είδε” μείωση κατά 3,6% σε ετήσια βάση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η Inspur/Inspur Power Systems, η οποία αύξησε τα έσοδα της κατά 32,3% σε ετήσια βάση. Lenovo και IBM βρέθηκαν στην τέταρτη θέση με μερίδια εσόδων 6,1% και 5,9% αντίστοιχα, με την πρώτη να χάνει έδαφος κατά 21,8% σε το εξεταζόμενο διάστημα και τη δεύτερη να ενισχύει τις δυνάμεις της κατά 27,4% σε ετήσια βάση.

Στο μεταξύ, η Dell βρέθηκε στην πρώτη θέση παγκοσμίως και όσον αφορά τον όγκο των πωλήσεων Servers, πετυχαίνοντας ρυθμό ανάπτυξης 17,8%.

Ανάπτυξη ανά περιοχή
Σε γεωγραφική βάση, ο Καναδάς ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή κατά το 2ο τρίμηνο του έτους για την αγορά των Servers με ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων κατά 13,4%. Στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA), η αγορά διευρύνθηκε κατά 2%, ενώ στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά 6,7% και στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) συρρικνώθηκε κατά 8,1%.

Οι πωλήσεις Servers στις ΗΠΑ, επίσης, μειώθηκαν κατά 19,1%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής ήταν κατά 34,2%. Τέλος, η Κίνα εμφάνισε πτώση των εσόδων κατά 8,7% στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ