Έρευνες - Μελέτες

Οι απώλειες από τις παραβιάσεις δεδομένων θα υπερβούν τα $5 τρις το 2024

dataprot

Σε ανοιχτή πληγή για τις επιχειρήσεις, παγκοσμίως, εξελίσσονται οι παραβιάσεις δεδομένων, οι οποίες αφενός μεταφράζονται σε απώλεια χρημάτων και αφετέρου κοστίζουν σε επίπεδο εταιρικής φήμης. Οι παραβιάσεις σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας, βαίνουν κλιμακούμενες και αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 70% τα επόμενα πέντε χρόνια. Νέα έκθεση της Juniper Research εκτιμά ότι το κόστος των παραβιάσεων δεδομένων για τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί από τα $3 τρις σήμερα σε πάνω από $5 τρις το 2024, καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 11%. Το συνολικό κόστος για τον επιχειρηματικό τομέα περιλαμβάνει και την επιβολή προστίμων για παραβιάσεις των δεδομένων.

Οι παραβιάσεις της ψηφιακής ασφάλειας βαίνουν κλιμακούμενες και αναμένεται να αυξηθούν κατά 70% τα επόμενα πέντε χρόνιαΗ προβλεπόμενη αύξηση του κόστους από τα περιστατικά παραβίασης των προσωπικών δεδομένων - σύμφωνα με τους αναλυτές - έρχεται ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας, που καθιστά αυστηρότερες τις ρυθμίσεις προστασίας των δεδομένων. Επίσης, η αύξηση του επιχειρηματικού κόστους των παραβιάσεων είναι ευθέως ανάλογη της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης των επιχειρήσεων από την ψηφιακή τεχνολογία.

Στο μεταξύ, η νέα έρευνα της Juniper Research (The Future of Cybercrime & Security: Threat Analysis, Impact Assessment & Mitigation Strategies 2019-2024) διαπιστώνει το κόστος ανά παραβίαση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται σταθερά στο μέλλον, ενώ - όπως λένε οι αναλυτές - “τα κρούσματα παραβιάσεων δεδομένων θα είναι τόσο ηχηρά που θα γίνονται πρωτοσέλιδα”.

Τεχνητή νοημοσύνη
Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο - κατά τους αναλυτές - θα γίνεται όλο και πιο εξελιγμένο. Η έκθεση, μάλιστα, προβλέπει ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI), προκειμένου να προβλέψουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των συστημάτων ασφαλείας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η παραβίασή τους.

“Παρ’ όλο που η ασφάλεια του κυβερνοχώρου αποτελεί όλο και περισσότερο μέρος της εταιρικής κουλτούρας, αυτό δεν σημαίνει ότι εισχωρεί σε όλα τα τμήματα μιας επιχείρησης”, αναφέρουν οι ερευνητές της Juniper Research. Ως αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η εταιρεία, η εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια θα καθίσταται όλο και σημαντικό τμήμα της πρακτικής για την ασφάλεια των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

Τα κέρδη, που μπορούν να προκύψουν με την αύξηση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού μιας επιχείρησης σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, αναμένεται να κάνουν αποτελεσματικότερη χρήση των δαπανών για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι οποίες η Juniper Research εκτιμά ότι θα αυξηθούν μόλις κατά 8% ανά έτος για όλη την περίοδο της πρόβλεψης έως το 2024.

“Όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν την ολιστική φύση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και με τη σειρά τους, να ενεργούν ολιστικά στις προσπάθειες αντιμετώπισής του”, καταλήγουν οι αναλυτές.