Αύξηση 4% στη μέση τιμή πώλησης των PCs στην Ευρωζώνη

Έρευνες - Μελέτες

28 Αυγούστου 2019

Πολύ ανθεκτική για να βυθιστεί σε ένα διαρκές καθοδικό σπιράλ αποδεικνύεται η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η πορεία των πωλήσεων στον κλάδο των PCs, κατά το 2ο τρίμηνο του 2019, παρά την πτωτική τροχιά του προηγούμενου διαστήματος, απέδειξε ακριβώς αυτήν την ανθεκτικότητα της αγοράς. Έτσι, παρά το γεγονός ότι - κυρίως - τα smartphones και δευτερευόντως τα tablets, απείλησαν κάποια στιγμή την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αυτή απέδειξε ότι είναι ...πολύ σκληρή για να πεθάνει.

Οι πωλήσεις υπολογιστών αυξήθηκαν κατά 1,5%, παγκοσμίως, ενώ στην Ευρωζώνη η άνοδος ήταν κατά 4% σε όγκο και κατά 8,3% σε αξίαΤην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2019 οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αυξήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο σε όγκο πωλήσεων, όσο και σε αξία. Σε επίπεδο όγκου, η αγορά ενισχύθηκε κατά 1,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας τα 4,9 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, σε κάποιες επιμέρους γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη, όπως για παράδειγμα αυτή της Ευρωζώνης, η αγορά επέδειξε ακόμη πιο εύρωστους ρυθμούς ανάπτυξης, με τις πωλήσεις να διευρύνονται κατά 4%.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το ίδιο χρονικό διάστημα - σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Context, η μέση τιμή πώλησης (average selling price -ASP) των ηλεκτρονικών υπολογιστών, παγκοσμίως, αυξήθηκε και σε κάποιες περιοχές, όπως την Ευρωζώνη, με σημαντικό ρυθμό και συγκεκριμένα κατά 4% από τα €560 στα €584. Σε επίπεδο αξίας, η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών κέρδισε ποσοστιαία 8,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Context, καταλυτικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών έπαιξε η επικείμενη λήξη της υποστήριξης των Windows 7 από το 2020, γεγονός που ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες στην απόφαση να ανανεώσουν τις συσκευές τους.

Επαγγελματικές συσκευές
Ένα μεγάλο τμήμα της ανόδου των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών προήλθε από τις συσκευές για επαγγελματική χρήση, όπου διαπιστώθηκε αύξηση κατά 5,3% το 2ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι φορητοί υπολογιστές είδαν πωλήσεις αυξημένες κατά 3,1%, ενώ οι επιτραπέζιοι παρουσίασαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κατά 10,4%.

Στον αντίποδα, στον χώρο των συσκευών για ιδιωτική χρήση, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών σημείωσαν πτώση κατά 3,9% συνολικά, λόγω της μείωσης κατά 6,1% στην κατηγορία των φορητών υπολογιστών, και παρά την άνοδο κατά 10,5% στις πωλήσεις επιτραπέζιων συσκευών.

Κάποιες από τις ισχυρότερες αυξήσεις πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρωζώνης, σημειώθηκαν στη Γερμανία (10,9%), τη Μεγάλη Βρετανία (14,8%) και την Ισπανία (13,5%). Ωστόσο, στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε και η μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων υπολογιστών για προσωπική χρήση (25%). Μάλιστα, στην κατηγορία των ηλεκτρονικών υπολογιστών για προσωπική χρήση, μόνο οι αγορές της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας κατάφεραν να δουν θετικό πρόσημο κατά το 2ο τρίμηνο του έτους.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

ΤΕΥΧΟΣ

17

Έρευνα για τη βιομηχανία Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 2019/ 2020