Έρευνες - Μελέτες

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στο Fintech μειώθηκαν σημαντικά το 1ο εξάμηνο

fintech

Δραματική μείωση κατά 29% κατέγραψαν οι επενδύσεις στη χρηματοοικονομική τεχνολογία (Financial Technology-Fintech) κατά το 1ο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς Fintech, κατά το 1ο εξάμηνο του έτους, μειώθηκε στα $22 δις έναντι $31,2 δις την ίδια περίοδο του 2018.

Μείωση κατά 29% κατέγραψαν το 1ο εξάμηνο του 2019 οι επενδύσεις στη χρηματοοικονομική τεχνολογίαΗ μεγάλη μείωση, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, συνδέεται, κυρίως, με τις αναιμικές επιδόσεις της κινεζικής αγοράς, η οποία είχε σημειώσει αλματώδη άνοδο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω μεγάλων deals που σημειώθηκαν στην περιοχή (όπως αυτό της Ant Financial). Εξαιρουμένων αυτών των συμφωνιών, οι παγκόσμιες επενδύσεις στο Fintech θα είχαν αυξηθεί κατά 28% τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Παρά την πτωτική πορεία των επενδύσεων στη χρηματοοικονομική τεχνολογία στην Κίνα, η εικόνα της αγοράς του Fintech στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη ήταν εξαιρετικά θετική. Ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Accenture, κατέγραψαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία και η Γαλλία.

Για παράδειγμα, η αξία των επενδύσεων σε εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στις ΗΠΑ, κατά το 1ο εξάμηνο του 2019, σημείωσαν άνοδο κατά 60%, φθάνοντας στα $12,7 δις, παρ’ όλο που ο αριθμός των συναλλαγών ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2018 (564 έναντι 563). Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια τάση στροφής προς μεγαλύτερες συμφωνίες στις ΗΠΑ, την πιο ενεργή αγορά για το Fintech παγκοσμίως.

Η Μεγάλη Βρετανία
Στο μεταξύ, οι επενδύσεις σε εταιρείες Fintech στη Μεγάλη Βρετανία σχεδόν διπλασιάστηκαν το 1ο εξάμηνο του 2019, ανερχόμενες σε περίπου $2,6 δις, ενώ ο αριθμός τους σημείωσε άνοδο κατά 25%, φθάνοντας τις 263, καθώς οι τράπεζες και οι εταιρείες πληρωμών συνέχιζαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Άλλες ευρωπαϊκές αγορές, που σημείωσαν επίσης μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις επενδύσεις στη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ήταν η Γερμανία, όπου επίσης υπήρξε υπερδιπλασιασμός, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει - το 1ο εξάμηνο του 2019 - στα $829 εκατ. από $406 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Σχεδόν υπερδιπλάσια ήταν και τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε εταιρείες Fintech στη Σουηδία, με την αξία τους να ανέρχεται σε $573 εκατ., ενώ στη Γαλλία αυξήθηκαν στα $423 εκατ., καταγράφοντας άνοδο κατά 48%.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η αγορά του Fintech και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, με την αξία των συναλλαγών στη Σιγκαπούρη να τετραπλασιάζεται στα $453 εκατ., ενώ η αξία των συμφωνιών στην Αυστραλία υπερδιπλασιάστηκε στα $401 εκατ.

“Η αυξημένη δραστηριότητα σε πολλές αγορές του κόσμου είναι ένα καλό σημάδι για τα επίπεδα εμπιστοσύνης των επενδυτών στη βιομηχανία του Fintech”, αναφέρουν οι αναλυτές της Accenture.