Έρευνες - Μελέτες

Κατά 9% διευρύνθηκε η αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών το 2018

peoplewalk

Σημαντική ανάπτυξη κατάφερε να εμφανίσει, το 2018, η παγκόσμια αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η αξία της διεθνούς αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 9% το 2018, φθάνοντας τα $188 δις. Σύμφωνα με την έκθεση Gartner Market Share Analysis: Consulting Services 2018, οι εξαγορές ψηφιακών επιχειρήσεων αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης των μεγαλύτερων παρόχων. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, η ισχυρή ανάπτυξη μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληροφορικής υποδεικνύει την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογική συμβουλευτική.

Η αξία της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως κινήθηκε το 2018 στα επίπεδα των $188 διςΑπό τα στοιχεία της Gartner προκύπτει ότι την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων παρόχων συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως κατέλαβε η Deloitte. Να σημειωθεί ότι η Deloitte αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, με βάση τα έσοδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2017 κατείχε την πρώτη θέση. Συνολικά, πρόκειται για την όγδοη φορά που η Deloitte καταφέρνει να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών βάσει εσόδων. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Gartner, στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών, βρέθηκε η εταιρεία PwC, ενώ στην τρίτη ακολούθησε η EY, με την KPMG να κατατάσσεται τέταρτη και την Accenture να κατακτά την πέμπτη θέση για το 2018. Την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως συμπλήρωσαν το περασμένο έτος η McKinsey & Co., ακολουθούμενη από την BCG, ενώ η IBM βρέθηκε στην όγδοη θέση της κατάταξης, η Bain & Co. στην ένατη, με την Booz Allen Hamilton να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. 

Στην Ελλάδα
Και στην ελληνική αγορά, ο κλάδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης από το 2013 και έπειτα - με εξαίρεση το 2016 που σημειώθηκε μικρή πτώση. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, οι υπηρεσίες Στρατηγικής καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των πωλήσεων των συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Διαχείριση Έργων με 19% και οι Συμβουλές Πληροφορικής. Έπονται η Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών και η Χρηματοοικονομική Διαχείριση/Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων, όπως και η Διαχείριση Αλλαγής/Ανθρώπινων Πόρων και οι Λοιπές Συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Βασικός στόχος των συμβουλευτικών εταιρειών είναι η επίλυση προβλημάτων επιχειρησιακής λειτουργίας και η βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων-πελατών τους, παρέχοντας εξωτερικές και αντικειμενικές συμβουλές, προκειμένου οι τελευταίες να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να εφαρμόσουν επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές.