Κατά 9% διευρύνθηκε η αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών το 2018

Έρευνες - Μελέτες

05 Αυγούστου 2019

Σημαντική ανάπτυξη κατάφερε να εμφανίσει, το 2018, η παγκόσμια αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η αξία της διεθνούς αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 9% το 2018, φθάνοντας τα $188 δις. Σύμφωνα με την έκθεση Gartner Market Share Analysis: Consulting Services 2018, οι εξαγορές ψηφιακών επιχειρήσεων αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα ανάπτυξης των μεγαλύτερων παρόχων. Επίσης, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της εταιρείας, η ισχυρή ανάπτυξη μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών πληροφορικής υποδεικνύει την αυξανόμενη ζήτηση για τεχνολογική συμβουλευτική.

Η αξία της αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως κινήθηκε το 2018 στα επίπεδα των $188 διςΑπό τα στοιχεία της Gartner προκύπτει ότι την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων παρόχων συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως κατέλαβε η Deloitte. Να σημειωθεί ότι η Deloitte αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως, με βάση τα έσοδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, αφού και το 2017 κατείχε την πρώτη θέση. Συνολικά, πρόκειται για την όγδοη φορά που η Deloitte καταφέρνει να βρεθεί στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών βάσει εσόδων. 

Σύμφωνα με την έκθεση της Gartner, στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς συμβουλευτικών υπηρεσιών, βρέθηκε η εταιρεία PwC, ενώ στην τρίτη ακολούθησε η EY, με την KPMG να κατατάσσεται τέταρτη και την Accenture να κατακτά την πέμπτη θέση για το 2018. Την πρώτη δεκάδα των κορυφαίων εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών παγκοσμίως συμπλήρωσαν το περασμένο έτος η McKinsey & Co., ακολουθούμενη από την BCG, ενώ η IBM βρέθηκε στην όγδοη θέση της κατάταξης, η Bain & Co. στην ένατη, με την Booz Allen Hamilton να συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα. 

Στην Ελλάδα
Και στην ελληνική αγορά, ο κλάδος των συμβουλευτικών υπηρεσιών βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης από το 2013 και έπειτα - με εξαίρεση το 2016 που σημειώθηκε μικρή πτώση. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, οι υπηρεσίες Στρατηγικής καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των πωλήσεων των συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ενώ ακολουθεί η Διαχείριση Έργων με 19% και οι Συμβουλές Πληροφορικής. Έπονται η Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών και η Χρηματοοικονομική Διαχείριση/Διαχείριση Επιχειρηματικών Κινδύνων, όπως και η Διαχείριση Αλλαγής/Ανθρώπινων Πόρων και οι Λοιπές Συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Βασικός στόχος των συμβουλευτικών εταιρειών είναι η επίλυση προβλημάτων επιχειρησιακής λειτουργίας και η βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων-πελατών τους, παρέχοντας εξωτερικές και αντικειμενικές συμβουλές, προκειμένου οι τελευταίες να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά τους και να εφαρμόσουν επιτυχημένες επιχειρηματικές στρατηγικές.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ